Üle-eestiline avatud teadusringide päev tutvustab loodus-, teadus- ja tehnoloogia valdkonda

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Eesti teadushuvihariduse liidu esimees Heilo Altini sõnul võib tulevane amet saada alguse just huviringist.
Eesti teadushuvihariduse liidu esimees Heilo Altini sõnul võib tulevane amet saada alguse just huviringist. Foto: Erakogu

Eesti teadushuvihariduse liit korraldab laupäeval, 4. detsembril juba kolmandat korda avatud teadusringide päeva «Mõtle kui teadlane», juhtides tähelepanu loodus-, teadus- ja tehnoloogia (LTT) valdkonna huviringides õpitava olulisusele ning andes võimalikult paljudele lastele ja nende vanematele võimaluse teadushuviringe avastada.

Kokku avab oma uksed üle 60 teadusringi üle Eesti, sealhulgas virtuaalsed ringid, ning valikus on mitmeid erinevaid tegevusi nagu robootika, programmeerimine, päikesesüsteemi uurimine, strateegilised seiklusmängud, meisterdamine, füüsika ja keemia katsete tegemine, mustkunst, loomade ja loodusmatkad ning palju muud. Ringidesse on vajalik eelregistreerimine, kuid osalemine neis on tasuta. Rohkem infot ja registreerimisvormi leiab sündmuse kodulehelt

Eesti teadushuvihariduse liidu esimehe Heilo Altini sõnul on väga oluline juba noorest east anda valik huvialadele, mis mõjutavad kogu ülejäänud elu. «Teadus ja just teadushuviharidus pole noorte seas just kõige populaarsem ning kergesti mõistetav kui tantsimine või jalgpall, kuid teadused annavad lastele väga vajalikud tulevikuoskused. Avades teadusringid üle Eesti üheks päevaks, toome sellega LTT valdkonnale ja selle olulisuse veelgi paremini nähtavale ning laseme teaduse häälel rääkida. «Mõtle kui teadlane!» päev annab võimaluse igapäeva rutiinist väljumiseks ning perega midagi põnevat ja arendavat koos teha,» avas Altin päeva sisu.

Ta lisas, et juba teist aastat ollakse olukorras, kus nii mõnedki lapsed ja noored on sunnitud olema distantsõppel ning eemal oma sõpradest ja juhendajatest. «Sellest tulenevalt soovisime ka sel aastal oma liiduga pakkuda neile siiski võimalust tulla kokku ning näha, mida põnevat saab ühes loodus-, robootika-, teadus- ja tehnoloogiaringis teha," ütles Altin ja tõdes, et eriti hea meel on selle üle, et valikus on sel aastal rekordarv teadusringe – neid on üle kuuekümne.

Sel korral toimuvad erinevad keemia, füüsika- ja robootikaringid TalTech Virumaa kolledžis, Pernova loodusmajas Pärnumaal oodatakse aga särasilmseid uurijaid ja noori ellujääjaid ning Karksi-Nuias avatakse sel päeval tüdrukutele suunatud tehnoloogiaring. Eesti teadushuvihariduse liidu enda e-huvikooli projekti raames avavad uksed e-huvitunnid «Värviline vesi» ja robootikaringid Võrus. Igal aasta on võimalus seigelda ka looduses, sel korral näiteks Lehtsel, Jänedal või Tamsalus. Virtuaalselt on üle-eestiliselt võimalus osa saada tuntud mustkunstniku Irene Kivaste šõust, avastada liitreaalsust, osaleda digifotograafia tunnis, ehitada tolmuimeja või mängida robotitega.

Avatud teadusringide päev toimub sel aastal juba kolmandat korda. Eelmisel aastal avasid teadusinringid oma uksed peamiselt virtuaalselt, olles siiski menukad ja põnevust pakkuvad. Eelmisel aastal toimunud avatud teadusringide päeval osales pea 450 last ja noort koos peredega üle Eesti. Ka sel aastal toimuvad mitmed virtuaalsed ringid, mis annavad võimaluse lastele ja noortele osaleda huvipakkuvas ringis sõltumata nende füüsilisest asukohast. Enamus teadusringe toimuvad aga siiski kontaktsena, et teadust saaks päriselt vaadata, katsuda ja omavahel jagada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles