Koolide testimiseks hakkab kiirteste tarnima Medesto Logistics

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Medesto Logistics OÜ tegi kiirtestimise tarneks odavaima pakkumise. Pilt on illustreeriv.
Medesto Logistics OÜ tegi kiirtestimise tarneks odavaima pakkumise. Pilt on illustreeriv. Foto: MARKO SAARM/Sakala/Scanpix Baltics

Õpilaste ja koolitöötajate testimise käigus on kahe nädalaga tuvastatud ligi 2300 positiivset kiirtesti. Et testimine saaks jätkuda, viis ministeeriumi hankekomisjon läbi uue kiirtestide hanke ning sõlmis raamlepingu Medesto Logisticsiga. Valiku aluseks oli testi sobivus, tarnevõimekus ja testi maksumus.

Ministeerium alustas hankega 8. novembril. Arvestades testide hankimise erakordselt kiiret vajadust, kasutas ministeerium väljakuulutamiseta läbirääkimistega hankemenetlust.

Ettepanek läbirääkimiste alustamiseks esitati 17 ettevõtjale, kellest saatsid oma vastuse 12. Seejärel asus hankekomisjon pakkujatega läbirääkimisi pidama.

Testile esitatud nõuded

Läbirääkimiste käigus said määravateks terviseametiga kooskõlastatud tingimused. Hangitav test peab võimaldama tuvastada SARS-CoV-2-le iseloomuliku antigeeni olemasolu organismis ning test peab olema kõrge tundlikkusega.

Test on mõeldud enesetestimiseks, selle tegemine on lapsesõbralik, valuvaba ning võimalikult lihtne ja operatiivne ning testproovi peab olema võimalik võtta kuni 2,5 cm sügavuselt ninasõõrmest.

Analüüsimiseks ei tule kasutada lisaseadmeid ning testi tulemus selgub vähem kui poole tunniga.

Ühes pakendis peab olema viis testikomplekti, et vältida kiirtestide õpilastele koolist kaasa andmisel ringipakendamist ning ilma kasutusjuhendita testide koju andmist, mis suurendab riski, et testimist ei viida läbi korrektselt.

Pakendil olev teave ja kasutusjuhend peavad olema eesti keelde tõlgitud ning eestikeelne kasutusjuhend tuleb lisada igasse pakendisse. Nõutav on ka CE-märgis. 

Nõuetele vastavaid pakkujaid, kellega ministeerium alustas läbirääkimisi ning kelle testid kontrollis üle ka terviseamet, oli kuus. Kõigile tingimustele vastava odavaima pakkumise tegi Medesto Logistics, kellega sõlmiti kiirtestide tarne raamleping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles