Uus seadus: koolidesse tervislik toit ja tätoveerimiskeeld alla 18-aastastele (1)

PM Haridusportaal
Copy
Koolitoidu eest tuleb sügisest hakata maksma 20-35 senti senisest enam.
Koolitoidu eest tuleb sügisest hakata maksma 20-35 senti senisest enam. Foto: Sille Annuk

Neljapäeval jõuab valitsuse ette rahvatervishoiu seaduse eelnõu, mis muuhulgas seab fookusesse koolides tervisliku toidu pakkumise ning keelab 2023. aasta suvest alla 18-aastastele tätoveerimisteenuse pakkumise. 

Eelnõuga nähakse ette terviklik rahvatervishoiu meetmete süsteem ning ajakohastatakse ja täiendatakse ministeeriumide, nende seas sotsiaalministeeriumi valitsemisala ülesandeid rahvatervishoiu korraldamisel. Kohalike omavalitsuste ülesanded rahvatervishoiu meetmete elluviimisel sätestatakse senisest selgemalt. Eelnõuga tugevdatakse eri osapoolte rolli hinnata oma tegevuste ja otsuste mõju rahvastiku tervisele.

Eelnõuga ajakohastatakse ka koolieelsetele lasteasutustele, koolidele ja sotsiaalteenuste osutajatele kehtivaid tervisekaitse-, sealhulgas toitlustamise nõudeid. Muu hulgas suurendatakse koolidirektori rolli tervislikku toitumist soodustava keskkonna loomisel ning sätestatakse tema ülesandena kehtestada nõuded ja piirangud haridusasutuses müügiks pakutavale toidule.

Eelnõuga muudetakse ka sotsiaalhoolekande seadust, et oleks üheselt arusaadav, millistele sotsiaalteenustele rahvatervishoiu seaduse alusel kehtestatud tervisekaitsenõuded kehtivad.

Samuti keelatakse eelnõu kohaselt alla 18-aastastele solaariumi- ja tätoveerimisteenuse osutamine ning ajakohastatakse teistelegi ilu- ja isikuteenustele kehtivaid nõudeid. Solaarium kuulub Maailma Terviseorganisatsiooni WHO hinnangul esimese grupi kantserogeenide hulka, mis tähendab, et selle seos vähki haigestumisega on teaduslikult tõestatud. Ka tätoveerimisega on seotud mitmed terviseohud, mis tulenevad selle käigus kasutatavatest värvainetest.

Eelnõuga muudetakse reklaamiseadust ja tarbijakaitseseadust, et laiendada terviseameti järelevalvepädevust ning anda ametile õigus ja kohustus teha inimeste tervise kaitseks järelevalvet toote või teenuse kauplemisvõtte, sealhulgas reklaami õiguspärasuse üle. Eelnõuga ajakohastatakse maksimaalseid trahvi- ja sunnirahamäärasid, et need oleksid piisavalt mõjusad.

Seadus on kavandatud jõustuma 1. juulil 2023.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles