Hariduselu tipud panevad paika kõrgariduse peamised ülesanded

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
TÜ praktilise filosoofia professor, riigikogu liige Margit Sutrop (RE).
TÜ praktilise filosoofia professor, riigikogu liige Margit Sutrop (RE). Foto: Erakogu

Riigikogu kõrghariduse toetusrühm korraldab kolmapäeval kell 9–12.30 riigikogu konverentsisaalis kõrghariduse teemalise seminari, et toetusrühma juhi Margit Sutropi sõnul kaardistada kõrghariduse ees seisvad peamised väljakutsed.

Seminar on ettevalmistuseks riigikogu suures saalis toimuvale kõrghariduse jätkusuutlikkuse kui olulise riikliku tähtsusega küsimuse (OTRK) arutelule, mis toimub riigikogus 9. detsembril.

Tervitussõnad ütleb haridus- ja teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse ning kõrg- ja kutsehariduse poliitika asekantsler Renno Veinthal.

Hariduse väärtusest inimesele, kultuurile ja ühiskonnale räägib Margit Sutrop nint Kutsekoja juhatuse liige Tiia Randma lisab, mida ütlevad OSKA uuringud tööturu vajaduste kohta.

Tööandjate vaate kõrgharidusele annab Anneli Entson Eesti Tööandjate Keskliidust, tulevikutöö perspektiivide üle arutleb Tartu Ülikooli sotsiaalteaduste valdkonna dekaan Raul Eamets ning üliõpilaste töötamisest, toetustest ja vaimsest tervisest räägib Allan Aksiim, kes on Eesti Üliõpilaskondade Liidu avaliku poliitika nõunik. Ülikoolide majandamismudelitest, õppejõudude palkadest ja järelkasvust annab ülevaate rektorite nõukogu tegevsekretär Ganna Kanep.

Toimub ka rektorite paneel, kus arutatakse, kuidas praegune rahastusmudel mõjutab kõrghariduse kvaliteeti, keelt ja ligipääsu? Selles osalevad Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser, Tallinna Tervishoiukõrgkooli rektor Ülle Ernits, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektorIvari Ilja, Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm, Eesti Lennuakadeemia rektor Koik Kaskel, Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, Tallinna Ülikooli rektor Tõnu Viik ning Tallinna Tehnikaülikooli õppeprorektor Henfrik Voll.

Kõrghariduse rahastamisest tasuta kõrghariduse reformi järgselt annab ülevaate haridus- ja teadusministeeriumi kõrg- ja kutsehariduspoliitika ning elukestva õppe osakonna juhataja Margus Haidak, lisaks arutleb akadeemik Jaak Aaviksoo tasuta või tasulise hariduse üle ning Tartu Ülikooli õppeprorektor Aune Valk räägib erinevate rahastusmudelite ohtudest ja võimalustest.

Margit Sutropi juhitavas erakondade paneelis asuvad mõtteid vahetama Jürgen Ligi Reformierakonnast, Oudekki Loone Keskerakonnast, Eduard Odinets Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast, Viktoria Ladõnskaja-Kubits Isamaast, Kristina Kallas Eesti 200st ja Johanna-Maria Tõugu Erakonnast Eestimaa Rohelised.

Seminari otseülekannet saab jälgida aadressilt https://www.riigikogu.ee/live/5/et/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles