Tallinna Ülikooli kirjastus avas uue eluteaduste sarja

PM Haridusportaal
Copy
Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran.
Tallinna loomaaia direktor Tiit Maran. Foto: Erik Tikan

Tallinna Ülikooli kirjastus avas uue eluteaduste teemalise sarja «Bibliotheca Scientiarum Vitae» saksa kliimateadlaste Stefan Rahmstorfi ja Hans Joachim Schellnhuberi raamatuga «Kliimamuutus: Diagnoos, prognoos, teraapia».

Uue sarja algataja, teaduskolleegiumi esimehe ja Tallinna loomaaia direktori Tiit Marani sõnul on sarja ellukutsumise taga olnud ühine arusaam, et järjest keerulisemas inimkonna ja keskkonna vastasseisus on oluline, et eesti lugejale oleks tema enda keeles kättesaadavad raamatud, mis aitavad süvitsi mõista elu maakeral kogu tema pöörases vormirikkuses ning seda ohustavaid tegureid. Sellist sarja seni Eestis ju pole. On märgiline, et esimene raamat käsitleb süvitsi kliimamuutusega seonduvat ning ilmub just nüüd, mil Glasgow’s toimub 26. üleilmne kliimakonverents,» lisas ta.

Sarja «Bibliotheca Scientiarum Vitae» avab saksa kliimateadlaste Stefan Rahmstorfi ja Hans Joachim Schellnhuberi raamat «Kliimamuutus: Diagnoos, prognoos, teraapia», mis on 2006. aastal mainekas C. H. Becki kirjastuses ilmunud teose eestindus.

Tähtsaimad järeldused kliimamuutuse kohta põhinevad mõõtmistulemustel ja mudelarvutused ning lubavad mitmeid kliimamuutuse aspekte detailselt välja arvutada. Ent isegi ilma kliimamudeliteta oleks inimtekkeline kliimamuutus tõsiasi. Kasvuhoonegaasi kontsentratsiooni tõus atmosfääris on mõõdetud fakt. Kui erakordne see tõus on, näitavad andmed Antarktise jääpuursüdamikest – vähemalt ligi miljoni aasta vältel ei ole süsinikdioksiidi kontsentratsioon kordagi olnud selle kõrguse lähedalgi, kuhu ta on roninud viimase saja aastaga. Seega ei saa kahjuks olla mingit kahtlust, et kõrvalekaldeid meie planeedi kiirgusbilansis põhjustab inimene. Liustikud kahanevad kogu maailmas ja kogutud andmed näitavad, et viimasel tuhandel aastal ei ole kliima tõenäoliselt mitte kunagi olnud nii soe kui 21. sajandi esimesel kümnendil.

Raamatus «Kliimamuutus» annavad rahvusvaheliselt tunnustatud kliimateadlased Stefan Rahmstorf ja Hans Joachim Schellnhuber kompaktse ja arusaadava ülevaate kliimaalaste teadmiste hetkeseisust ning esitavad võimalikke lahendusi. Autorid on Potsdami ülikooli professorid, kes on globaalsete muutuste nõuandekomisjoni (WBGU) liikmetena nõustanud Saksamaa valitsust.

Raamatu tõlkis saksa keelest Katrin Kaugver. Raamatu väljaandmist toetas Goethe instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles