Eesti suurim koolitoitlustaja Daily käivitab keskkonnakuu raames võistluse, mille käigus selgitavad enam kui 70 kooli välja kõige vähem toidujäätmeid tekitava koolisöökla.
Eestimaa koolid asuvad võitlema toiduraiskamise vastu
Ettevõtte müügi- ja turundusjuhi Tiiu Endriksoni sõnul võtab aktsioon fookusesse olulise probleemi – nimelt visatakse Eesti koolide ja lasteaedade sööklates ära ligi 1900 tonni ehk pea 95 autokoormatäit söödavat ja kvaliteetset toitu aastas.
«Viisime koostöös Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskusega läbi uuringu, milles selgus, et iga päev läheb äraviskamisele ühe portsjoni kohta ligi 34 grammi ehk kuus protsenti järgi jäetud ning päeva lõpus allesjäänud valmistoitu. Usun, et söökla personali ja õpilaste teadlikkust tõstes, toidukordi paremini planeerides ning toiduraiskamist võistlusliku aktsiooniga piirates suudame tekkivate toidujäätmete hulka veelgi vähendada,» rääkis Endrikson.
Daily koolisööklates toimuva konkursi käigus jälgib üle 70 Eesti kooli nädala jooksul seda, kui palju söögivahetundide jooksul toitu ära visatakse. Aktsiooni käigus selgub keskkonnasõbralikuim kool, kus raisati ühe õpilase ning kooli kohta kõige vähem toitu.
«Kaalume iga päeva lõpus äravisatud toidukogused üle ning kanname info tabelisse, kus kõik huvilised saavad nädala jooksul tulemusi jälgida ja omadele kaasa elada,» selgitas Daily esindaja.
Kui õpilased ja personal näevad pidevalt äravisatud toidu koguseid, siis tekitab see hasarti pingutama selle nimel, et number saaks iga päevaga väiksem. Hakatakse tõstma endale väiksemaid portsjoneid ja taldrikuid rohkem tühjaks sööma.
Daily koolides vältava keskkonnakuu raames korraldatakse ka Tuleviku koolitoidu ideekonkurss. Selle käigus loovad õpilased videosid sellest, kuidas tuleks nende arvates juurutada koolisööklates keskkonnahoidu, et koolitoitlustus oleks tervislik, toitev ja säästlik. Samuti jätkab Daily aktsiooniga «Kokkame koos!», mille raames valmistavad õpilased koos koolikokkadega ülejäänud kvaliteetsest toidust uusi maitsvaid roogasid.
Keskkonnakuu raames leiavad aset ka tasuta veebiloengud, millest on oodatud osa võtma nii kooliõpilased, koolide personal, lapsevanemad kui ka teised toiduvaldkonnast huvitatud inimesed. Loengutes käsitlevad toiduvalmistamise keskkonnamõjusid Elen Peetsmann Mahekeskusest, Evelin Piirsalu Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskusest ning Tagli Pitsi Tervise Arengu Instituudist.