Eesti haridusalgatus Edumus laienes Ukraina koolidesse

PM Haridusportaal
Copy
Edumuse õpetajad. Pilt on illustratiivne.
Edumuse õpetajad. Pilt on illustratiivne. Foto: Jakob Meier

Uusi oskusi koolidesse toova Eestis loodud haridusalgatuse Edumus toel õpetavad septembrist ligi sada spetsialisti oma põhitöö kõrvalt koolides nii Eestis kui ka esimest korda pilootprojektina Ukrainas.

Edumuse vabatahtlikud õpetajad annavad ühele klassile ühe õppeaasta vältel ühte ainet põhikoolis või gümnaasiumis.

Edumuse tegevjuhi Maria Rahamägi sõnul on Edumusega liitunud üle 200 kooli Eestis ning 50 kooli Ukrainas.

«Eestis on senise kolme aasta jooksul kõige rohkem huvi tuntud valikainete vastu, nagu karjääriõpetus või rahatarkus. Ukrainas annavad Edumuse õpetajad kõige rohkem ettevõtlust ning matemaatikat. Samuti on populaarsed ühiskonnaõpetus, kunst, IT, inglise keel ja ajalugu. Põnev aine on näiteks blogimine,» lausus Rahamägi.

Sügisest alustas Edumuse kolmanda lennuga koolides õpetamist 85 spetsialisti: nendest 55 Eestis ja 30 Ukrainas. Ukrainas õpetavad Edumuse õpetajad kokku 16 linnas, kaasa arvatud Luganski, Dnipropetrovski ja Lvivi oblastites.

«Ukrainas on paraku alles käsil Eestis juba paljuski läbiviidud haridussüsteemi reform. Edumuse projekt on vägagi õigeaegne,» ütles Edumuse Ukraina mentor Jaanika Merilo.

«Juba esimesel aastal on näha, kuidas paljud tahavad panustada koolide ja õppekavade kaasaegsemaks muutmisesse: meil on Ukraina koolides tunde andmas nii ajakirjanikud, insenerid kui ka ettevõtjad. Samas, mis võiks olla noortele inspireerivam, kui tulevikus Firefly Aerospace’i raketiinsenerid õpetamas füüsikat,» lisas Merilo.

2021. aastal kaasas Edumus investoritelt 180 000 eurot platvormi edasiarendamiseks, laienemiseks Eestis ning tegevuse alustamiseks välisriikides. Edumuse 2021/22 hooaja partnerid Eestis on Eesti Energia ja LHV ning Ukrainas põllumajandusettevõte Cargill, tarkvaraarendusfirma Eleks ja inseneeriakool Noosphere.

Eestis sündinud haridusalgatus Edumus toob 21. sajandi oskusi koolidesse. Spetsialistidest õpetajatele on programm vabatahtlik ja tasuta, kuid neid toetatakse nii õpetamiskoolituse kui ka mentorite võrgustikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles