Eraõpet pakkuv Mentornaut sai pandeemia ajal tuule tiibadesse

PM Haridusportaal
Copy
Eraõpetajate kasuks räägib personaalsem lähenemine. Foto on illustreeriv.
Eraõpetajate kasuks räägib personaalsem lähenemine. Foto on illustreeriv. Foto: Freepik

Nüüdseks aasta tegutsenud eraõpetajate platvormi Mentornaut kaudu on broneeritud ja läbi viidud ligi 2500 eratundi. Kasvanud huvi ja vajaduse tuules kaasas ettevõte investeeringu, et tuua noorteni veel suurem valik eraõpetajaid.

Möödunud hooajal Ajujahilt suurima rahasummaga väljunud Mentornaut kaasas kokku 200 000 eurot. Investorite hulka kuuluvad Eesti Äriinglite Assotsiatsioon, Superangel ja United Angels VC ning ingelinvestorid Linnar Viik, Martin Villig, Taavi Tamkivi, Alvar Lumberg, Kadri Tuisk, Märt Lume ja iduettevõtte Promoty asutajad.

Tehnoloogiavisionäär ja ettevõtja Linnar Viiki kinnitusel on suur nõudlus õpilase huvidest ning võimekustest lähtuvale personaalsele õpiteekonnale. «Vanemad mõistavad hariduse olulisust ning soovivad, et nende laste talenti ja võimeid arvestataks. Riikliku haridussüsteemi mudel sellist lähenemist pakkuda ei suuda ja õppurikeskne haridusmudel saab alati olema individuaalsete mentoritega palistatud,» leidis Viik.

Mentornauti kaasasutaja ja tegevjuht Markus Meresma sõnul on nad saanud positiivset tagasisidet sadadelt lapsevanematelt ja õpilastelt, kes on tänu Mentornautist leitud eraõpetajale taasavastanud õppimisrõõmu ja parandanud oma hindeid. «Üks ühele individuaaltunnid pakuvad hea võimaluse läbida teemasid omas tempos ja läheneda õppimisele personaalsetest huvidest lähtuvalt. Näiteks saab keeletunnis vestlusharjutusi teha teemadel, mis õpilast päriselt huvitavad,» selgitas ta.

Eesti üldhariduskoolides on keskmiselt üks õpetaja 9-10 õpilase kohta ning haridus- ja teadusministeeriumi andmetel vajas juba enne pandeemia algust iga viies üldhariduskooli õpilane õppimisel täiendavat toetust. Kontaktõppe asendumine distantsõppega suurendab õpilünkade tasandamisel toetust vajavate noorte hulka veelgi.

Kui algklasside õppetööd toetab võimalusel lapsevanem kodus ise, siis 7.-9. klassi paiku muutuvad teemad järjest keerulisemaks. Lapsevanemate hinnangul on sobiva eraõpetaja otsinguid ajalooliselt raskendanud ühtse ülevaate puudumine teenusepakkujate spektrist. Valiku suurenemisele aitab kaasa ka tavapäraseks muutunud veebitunni formaat, mis võimaldab sobiva eraõpetaja leida ka teisest Eestimaa nurgast.

Mentornauti platvorm koondab kokku tänaseks üle 200 eraõpetaja üle Eesti, kelle hulgas on nii pikaajalise kogemusega eraõpetajaid, õpetajaks õppivaid tudengeid kui ka üldhariduskoolide õpetajaid. Platvorm loodi 2020. aastal, kui pandeemiast tulenevad piirangud viisid 1,5 miljardit last üle maailma kaugõppele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles