Lennuakadeemia jagab teenäitajana neidudele tasuta hügieenitarbeid

, Eesti Lennuakadeemia endine kommunikatsioonijuht
Copy
Hügieenisidemed, pilt on illustreeriv.
Hügieenisidemed, pilt on illustreeriv. Foto: Internet

Tartumaal asuv Eesti Lennuakadeemia on esimene kõrgkool Eestis, kus hügieenitarbed on neidudele tasuta kättesaadavad.

Päevadest rääkimine tekitab 21. sajandil endiselt paljudes inimestes ebamugavust. Ometi on see elu saatev osa poolele populatsioonist. Usun, et pea iga naine on istunud koolipingis ja tundnud päevade algust ning sellega kaasnevat ebamugavust, hirmutunnet ja mõtteid: «Kas ma jõuan õigel ajal tualetti? Kas mul on midagi kaasas? Kuidas ma selle kotist välja saan nii, et keegi seda ei näe?». Koolid peaksid oma õpilastele tagama võimaluse sellises olukorras ennast turvaliselt tunda, kuid seni on seda teinud Eestis ainsana lennuakadeemia.

Uuringud Eestis ja välismaal on näidanud, et paljud noored naised kannatavad menstruaalvaesuse käes, kuna hügieenitarbed on kallid ning Eestis jääb keskmiselt üks tüdruk kümnest nende puudumise tõttu koolitegevusest kõrvale. Seni on Eestis ainsaks mõjusaks tegevuseks olnud teist aastat toimuv sotsiaalkampaania, milles Always pöörab tähelepanu sotsiaalsele murekohale ja aitab leevendada puudust kannatavate noorte naiste olukorda, annetades Punase Risti kaudu hügieenisidemeid.

Paljudes riikides on probleemi parandamiseks näiteks vähendatud hügieenitarvete käibemaksu, kuid kuigi Eestis on rasestumisvastased vahendid üheksa protsendise käibemaksumääraga, ei kehti see hügieenitarvetele, mis on naistele hädavajalikud. Üks võimalusi antud probleemi lahendamiseks on ka hügieenivahendite kättesaadavuse parandamine, pakkudes neid näiteks avalikes tualettruumides ning koolides.

Suurim takistus on vähene teadlikkus

2020. kevadel alustasin tööd Eesti Lennuakadeemias  kommunikatsioonijuhina ning sinna asudes soovisin oma tööaja jooksul anda ühiskonnale midagi tagasi. Olles just Šotimaalt naasnud, kus ülikooli kõikides tualettides olid tasuta hügieenitarbed, tekkis mul mõte – miks me ei võiks sama asja pakkuda Eesti koolides? Otsustasin, et kui kuskilt peab see alguse saama, siis miks mitte minu praegusest töökohast? Nagu iga suurema projektiga, alustasin esmalt analüüsist ning eelarve koostamisest. Esialgsed arvutused näitasid, et kõige suurema tarbimise puhul oleks see õppeasutusele ligi 1000-eurone aastane kulu, mis suures pildis ei ole koolile suur rahaline kadu.

Kõige keerulisem projekti elluviimisel oli oma seisukohtade kaitsmine vähesest teadlikkusest tingitud küsimustest – just sellistelt, millele ma ei osanud isegi eelnevalt mõelda. «Kas normal suuruses sidemed ja tampoonid sobivad kõikidele naistele, olenemata nende suurusest? Mis siis saab, kui naised hakkavad hügieenitarbeid varastama? Kui me pakume naistele tasuta hügieenitarbeid, mida me meestele pakume?». Neid küsimusi ei esitatud pahatahtlikult, vaid siirast huvist ja teadmatusest. Hiljem seda teemat lahates oma vastassoost sõpradega, mõistsin, et probleem on laiem ning menstruatsiooni kohta lihtsalt teataksegi vähe ning alates sellest olen endale lubanud, et räägin sarnastel teemadel alati avatult.

Selleks, et veidi teadmatuse tagamaad avada, tekkis mul huvi, et kuigi keskealiste meeste seas on sellega kehvasti, siis kuidas on lood tänaste noortega. Uurisin erinevatelt noortenõustajatelt üle Eesti, et milline olukord hetkel noorte seas valitseb. Kõik nõustajad olid nõus, et teadlikkus on võrreldes viimase vii või kümne aastaga kindlasti tõusnud. Teemast julgetakse küll rohkem rääkida ning info on kergemini kättesaadav, kuid tabuhõng on sellel endiselt küljes ning erinevad menstruatsiooniga kaasnevad müüdid pole visad kaduma. Kokkuvõte noortenõustajate vastustest oli selge – teadlikkus on küll paranenud, kuid olukord saaks kindlasti olla parem.

Ligi 500 eurot aastas kindlustunde tagamiseks

Selleks, et teema normaliseerimisse oma panus anda ning enda tudengite jaoks midagi päriselt vajalikku ära teha, lasimegi Lennuakadeemia tiimiga projekti käiku. Alates 2020. aasta septembrist on Lennuakadeemia naiste tualettides olnud igas kabiinis väike korv, milles on vabalt võtmiseks tampoone ja hügieenisidemeid. Ligi 150 naistudengiga kõrgkoolis kulus hügieenitarvete peale aasta lõikes ligikaudu 500 eurot. See kulutus andis koolile südamerahu, et ükski koolis viibiv naine ei pea muretsema hügieenitarvete pärast ning kinnitust, et naistel on nüüd koolis veidi kindlam olla. Aasta kokkuvõttes on näha, et normal suuruses tarbed sobivad kõigile, tarbeid ei ole siiani keegi varastanud ja mehed ei ole millestki enda tualettides puudust tundnud.

Menstruatsioon on tavapärane nähtus, kuid sellest ei räägita palju. Me kõik saame seda parandada – jagades enda kogemusi, olles avameelsed ning tõstatades menstruaalvaesuse teemasid. Lennuakadeemia näide tõestab, et hügieenitarvete pakkumine koolis ei ole keeruline ega kulukas projekt, kuid sellest saadav naistudengite turvatunne on hindamatu. Muudatused algavad indiviidist, seega julge ka sina tõstatada see teema, et hügieenitarbed oleksid kõikidele naistele kättesaadavad.

Lisatud lennuakadeemia 2020. koosseisu üliõpilasesinduse liikme Gete Suurraidi kommentaar: «Naiste vetsudes tasuta hügieenitarbed on selge sõnum naistudengitele, et neist hoolitakse! Päevad ei tohiks olla tabuteema või põhjus koolist puudumiseks ning enne kõike on need just ootamatuteks hetkedeks ideaalsed. Tunnen end lennuakadeemias turvaliselt, sest enam ei pea küsima nendel üksikutelt naiskursakaaslastelt abi, vaid kool on mulle seda juba pakkunud. Selline võimalus võiks olla kõikides Eesti kõrgkoolides.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles