EKSPERT EETRIS ⟩ Heiko Leesment «Nügimine – millal seda kasutama peaks?»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

10. novembri Tallinna Ülikooli «Ekspert eetris» saade räägib nügimisest. Külas on Häirekeskuse teenuse juht ja TLÜ vilistlane Heiko Leesment.

Ühiskonna nügimist näeb meie elukeskkonnas palju: alustades toidupoodides tootepaigutusest ning lõpetades suitsetajate elu võimalikult keerukaks tegemisega. Nügimine on seega keskkonna kujundamine viisil, mis paneb inimesi soovitud viisil käituma. Viimastel aastatel on nügimist üha jõudsamalt integreeritud ka poliitika tegemise sekka. Milles siis seisneb nügimine kui võimutehnoloogia ja mida see endaga kaasa toob, räägib järgmises Tallinna Ülikooli (TLÜ) saatesarja «Ekspert eetris» saates Häirekeskuse teenuse juht ja TLÜ vilistlane Heiko Leesment.

Heiko Leesment lõpetas 2021. aastal TLÜ politoloogia magistriõppe ning kirjutas lõputööna nügimisest kui võimu ja valitsemise tehnoloogiast. Muusikavaldkonnas on Leesment tuntud ka kui bändi Sibyl Vane mänedžer ja basskitarrist. Oma igapäevatöös juhib ta hoopis Häirekeskuse 112 teenust ja on varem töötanud kommunikatsioonivaldkonnas.

Heiko Leesmendi uurimisteema – nügimine, pärineb 2008. aastal USA-s avaldatud nügimise teooria raamatust «Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness», mille autorid on Nobeli majandusauhinna laureaat Richard Thaler ja Cass Sunstein.

Saatejuht on Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

Saatesari «Ekspert eetris» vahendab põnevaid, silmaringi avardavad ja harivaid teemasid, olgu tegu tervise, poliitika, hariduse, kunsti või juriidikaga. Saates arutatakse koos oma valdkonna ekspertidega just praegu aktuaalseid küsimusi, mis puudutavad kõiki. Teadlaste roll on ühiskonnas tähtsam kui kunagi varem. Iga päev paiskab õhku rohkem küsimusi kui vastuseid. Selguseks, uuteks lahendusteks ja tarkadeks otsusteks, olgu riigi või inimese tasandil, on vaja tõenduspõhisust.

Saatejuhid on Tallinna Ülikooli prorektor Katrin Saks, BFMi lektor Mart Soonik ja Tallinna Ülikooli kommunikatsioonijuht Rein Olesk.

«Ekspert eetris» sai alguse 2020. aasta kevadel ning pälvis oma teemapüstitustega 2020. aasta teaduse populariseerija tunnustuse.

Varasemaid saateid saab järele vaadata Tallinna Ülikooli veebilehel ja tv.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles