Tallinn: linnavõim jäeti koolides testimise korraldamisest kõrvale

BNS
Copy
Tallinna Haridusameti juht Andres Pajula.
Tallinna Haridusameti juht Andres Pajula. Foto: Remo Tõnismäe

Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula tõdes kolmapäeval, et riik jättis kohalikud omavalitsused, sealhulgas Tallinna linna kõrvale koolides läbiviidava testimise korraldamisest, ühtlasi valitses toimuva kohta krooniline infopuudus ja kiirustamine.

«Tahtsime kaasatud olla, kuid meil puudus reedel vajalik info. Kui püüdsime esmaspäeval haridus- ja teadusministeeriumist uurida, et kuidas testimine kulgeb, siis saime teada, et kuues pealinna koolis polnud testid esmaspäevaks kohale jõudnud, kahel koolil puudus üldse info testimisest ja kümnes koolis toimus etteantud ajal testimine,» ütles Pajula.

Tema sõnul toimus testimine üldjoontes hästi. «Osad koolid testimist läbi ei viinud ja selles osas jagasid koolijuhid ka selgitusi. Nimelt iga õpetaja tahab tundi minna ettevalmistatult, kuid paljud neist polnud testimise läbiviimiseks ette valmistatud,» rääkis Pajula. «Teiseks vajab testimine lapsevanemate nõusolekut, kuid paljudes koolides ei suudetud nädalavahetusega seda saada.»

Pajula sõnul oli palju ka õiguslikke küsimusi ehk kui on õpilasel positiivne tulemus, siis mis edasi saab. «Kõige olulisem küsimus on see, et kui 20 õpilast teevad klassiruumis testi ja kahel tuleb positiivne tulemus, siis tegelikult ei saa ma rääkida delikaatsetest terviseandmetest, vaid need andmed on kõigile avalikud. Ehk kui kaks kuud ei väljastanud terviseamet koolidele infot nakatunute kohta, siis nüüd äkki teavad seda terved klassid,» ütles Pajula.

Tema sõnul oli oluline küsimus ka see, kuidas positiivsed testid utiliseerida. «Kitsaskohti oli veel, näiteks teste terveks nädalaks ei jagunud, samuti oli saadetud tühje karpe ehk osades polnud teste sees,» ütles Pajula, lisades, et üks arutelu koht on ka see, et anda testid lastele koju, et nad end seal testiksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles