Pärnu lasteaia Trall õueala uuendustööd maksid 1,2 miljonit eurot

PM Haridusportaal
Copy
Tralli uus õueala
Tralli uus õueala Foto: Kristi Pihlak

Pärnu lasteaia Tralli hooviala on 1,2 miljoni euro toel enam kui aasta kestnud renoveerimistööde järel saanud värske ilme ja välitegevusteks väga heade nüüdisaegsete tingimustega.

Tralli direktor Külli Tiismaa ütles, et vajadus remondi järele oli lasteaia õuel juba pikka aega, sest vanad mänguväljakud olid lastele ohtlikuks muutunud, kõnniteed lagunenud ning piirdeaed kohati varisemisohtlik.

«Ei olnud mõtet paigaldada uusi atraktsioone, kui maa-alune kommunikatsioon oli amortiseerunud ja igal kevadel-sügisel uputas. Üks isa ütles kord tabavalt, et laps on koju tulles nagu Erna retkelt naasnud. Seetõttu võib ette kujutada meie elevust, kui 2018. aastal alustati hooviala renoveerimisprojekti koostamist,» rääkis Tiismaa.

Renoveerimisprojekti koostas osaühing Kivisilla ning protsessi kaasati lapsed, õpetajad ja lapsevanemadki.

«Lasteaia legendist tulenevalt oli meie soov teha midagi looduslähedast, sest Sookoll ja Soohaldjas on siinmail väga sagedased tegelased ning lasteaed on liitunud Rohelise Kooli programmiga. Kuna meie hoone on miljööväärtuslik, siis kompleksi terviku säilimise huvides pidi renoveeritav õueala sarnanema esialgsega. Samas pidi kõik vastama tänapäeva nõuetele ja olema lastele igati turvaline. Projekt valmis märtsis 2019 ja pool aastat hiljem tuli info, et õuela renoveerimine läheb lahti,» meenutas Tiismaa.

Renoveerimistööd võeti ette mitmes etapis. Esmalt paigaldati avarasse aeda täiesti uus välisvalgustus. Uue valgustuse monteeris osaühing Merkvik, tööd lõppesid mullu novembris.

Seejärel alustas aktsiaselts Remet lasteaia territooriumi ümbritseva betoonpiirde ja väravate taastamist – need tööd jõudsid lõpule tänavu aprillis. Samal ajal renoveeriti õuealal sadevee- ja kanalisatsioonitorustikku, lisaks rajati sinna muruplatside kastmiseks vajalik kastmisveetorustik, mis lasteaial varem puudus. Need kommunikatsioonid paigaldas Tralli hoovile osaühing Santeks Masinad.

Viimane etapp startis Tralli hoovil tänavu suvel, kui osaühing Lars Laj Eesti võttis ette kõik ülejäänud tööd ning lisaks projektis ettenähtule rajas Pärnu Jalgpalliklubi oktoobris Tralli mudilastele kunstmurukattega jalgpalliväljaku.

Tralli lasteaia õueala renoveerimine läks maksma pea 1,2 miljonit eurot. Kogu raha selleks tuli Pärnu linna eelarvest.

Vastvalminud hooviala on kaasaegne, värviline ja pakub elevust pikaks ajaks, sest lapsed on rohkem kui kolm kuud pidanud õuealal toimuvat eemalt vaatama.

«Meil on mitu kelgumäge, kaks staadionit, korralik välisvalgustus, kunstmuruga jalgpalliplats, katusealused, liiklusrada, kummikattega rattarajad sõimedele ja erinevaid atraktsioone ronimiseks-mängimiseks. Täies ilus näeme hoovi siiski suvel, kui külvatud muru rohetama hakkab ja istutatud hekid lehte lähevad. Loodame lapsevanemate ja kogukonna abile, et meie kallis õueala võimalikult hästi hoitud saaks,» lausus Tiismaa.

1978. aasta 3. novembril Pärnu Kolhooside Ehituskontori (KEK) lastepäevakodu Trall nime all avatud lasteasutus on tänini üks Eesti omanäolisema arhitektuuriga lasteaedu. Unikaalse Kuldse Kodu kompleksi juurde kuuluv, modernistliku nõukogude arhitektuuri silmapaistvaks näiteks peetud Tralli lasteaed ehitati individuaalprojekti järgi. Lasteaiahoone arhitekt on Toomas Rein, sisekujundaja Helle Gans ning õueala kujundas Sirje Lapin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles