Õppereisile Ukrainasse kandideeris kaheksa ajakirjanikku (2)

BNS
Copy
MTÜ Mondo avas rändekooli
MTÜ Mondo avas rändekooli Foto: MTÜ Mondo.

Arenguabiga tegelev vabaühendus MTÜ Mondo ootas 30. oktoobrini ajakirjanikke kandideerima õppereisile Ukrainasse – kokku kandeeris kaheksa ajakirjanikku.

Eestist kandideeris kaks, Lätist kolm, Leedust üks ja Poolast kaks ajakirjanikku. Reisi eesmärk on võimaldada Balti riikide, Poola ning Saksamaa ajakirjanikel viia läbi uurimus Ukraina töö- või konfliktist tingitud rände teemadel.

Õppereis korraldatakse projekti «Jagatud teekonnad: faktid ja lood rändest 21. sajandil» raames, mida kaasrahastavad Euroopa Komisjon, Eesti kultuuriministeerium, Kodanikuühiskonna Sihtkapital ja Eesti välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest. Projekti peamine eesmärk on toetada avatumat, kaasavamat ja teadlikumat suhtumist rändesse ja rändajatesse. Sinna alla kuulub ka noortega töötavate spetsialistide ja noorte ajakirjanike jõustamine.

Kandideerima olid oodatud kuni 35-aastased tegevajakirjanikud ja ajakirjandustudengid Eestist, Lätist, Leedust, Poolast ja Saksamaalt. Vajalik oli vene keele oskus.

Reis toimub 22.–28. novembrini. Õppereisil on kaheksa kohta ajakirjanikele ning kõik reisi-, majutus- ja toitlustuskulud katab Mondo.

Õppereisil toimuvad kohtumised Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOMi) Ukraina esindusega, rändeteemadega tegelevate ministeeriumite esindajatega, kohalike ajakirjanikega ja sisepõgenikega tegelevate MTÜdega Kiievis. Väljasõit toimub ka Lääne-Ukrainasse.

Sageli kajastab meedia võõrtööliste teemat sihtriigi kontekstis. Vähem tähelepanu saab see, mida tähendab väljaränne Ukraina majandusele ja sealsetele elanikele. Ukrainas on 2014. aastast alates toimunud suur sisepagulaste ümberasumine erinevatesse piirkondadesse.

Ajakirjanikelt oodatakse sisulist huvi ning kontaktide loomist enda lähteriigis elavate ukrainlastega ning nende Ukrainas elavate pereliikmetega, et anda lugudele inimlikku dimensiooni. Ajakirjanik peab reisi järel avaldama vähemalt kaks meediasisu. Soovituslik on erinevate riikide ajakirjanike omavaheline koostöö ning ühiste lugude avaldamine.

Kandideerijaid teavitatakse tulemustest e-maili teel hiljemalt 8. novembriks. Vajadusel viiakse läbi vestlusvoor.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles