Õpilaste terviseuuring vaatleb ka koroonakriisi mõju lastele

PM Haridusportaal
Copy
Õpetaja ja õpilased. Pilt on illustreeriv
Õpetaja ja õpilased. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Tervise Arengu Instituut (TAI) on alustanud kooliõpilaste tervisekäitumise uuringuga, mis seekord pöörab lisatähelepanu ka noorte vaimsele tervisele ja Covid-19 pandeemia mõjule noorte eluviisile.

Uuringu eesmärk on koguda teavet koolinoorte terviseseisundi, tervisekäitumise ja heaolu kohta ning analüüsida tulemusi seoses noorte sotsiaalmajandusliku taustaga.

«Koroonaviiruse pandeemia on mõjutanud noorte elu kogu maailmas ja meie uuring annab võimaluse võrrelda eri riikide noorte kogemusi. Kui varem on hinnatud noorte vaimset heaolu ohustavaid riskitegureid, sealhulgas ka koolielu puudutavaid tegureid, siis see uuring hindab lisaks koroonaviiruse pandeemiast tingitud piirangute mõju õpilaste eluviisile,» kommenteeris TAI teadur ja uuringu koordinaator Leila Oja.

Küsimustikus on faktiküsimusi, mis selgitavad näiteks, kas õpilane on vaktsineeritud või andnud positiivse koroonaproovi, aga ka hinnangulisi küsimusi, millega saadakse teada, kuidas koroonapiirangud on avaldanud mõju õpilase elule tervikuna.

Küsitlus viiakse läbi kokkuleppel koolijuhiga novembrist kuni veebruarini. Lapsevanematele saadetakse uuringu infoleht klassijuhatajate kaudu. Küsitletakse 5., 7. ja 9. klasside õpilasi, kes on valdavalt 11-, 13- ja 15-aastased.

Viimane uuringulaine toimus 2018. aastal ning analüüsitavas andmestikus on 4727 õpilase andmed ehk vastamismäär oli 76 protsenti.

Kooliõpilaste tervisekäitumise uuring (Health Behaviour in School-Aged Children; HBSC) on WHO korraldatav rahvusvaheline uuring noorte eluviisidest ja heaolust, mis viiakse läbi nelja-aastase vaheajaga enamikus Euroopa riikides ja Põhja-Ameerikas. HBSC võrgustikus on 50 riiki/regiooni.

Esimene uuring Eestis oli 1993/1994. õppeaastal. Kogutud andmete tabelid valmivad 2023. aasta esimesel poolel, need avaldatakse Tervise Arengu Instituudi veebilehel tai.ee, kus on ka 2006., 2010., 2014. ja 2018. aasta uuringute raportid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles