Koolijuhtide ühingu esimees: kiirtestimine tundub tehtav ja on vabatahtlik (1)

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Koolijuhtide ühingu esimees Urmo Uiboleht näeb kiirtestimises võimalust, millest tasub koolide avatuna hoidmiseks kinni haarata.
Koolijuhtide ühingu esimees Urmo Uiboleht näeb kiirtestimises võimalust, millest tasub koolide avatuna hoidmiseks kinni haarata. Foto: Madis Veltman

Koolijuhtide ühingu esimees Urmo Uiboleht peab õpilaste kiirtestimist alates esmaspäevast mõistlikuks sammuks, mis annab koolile kiire info nakkuskollete kohta ja aitab nii koole lahti hoida.

Sotsiaalmeedias on paljud lapsevanemad väljendanud muret, et nende lapse sunnitakse vastu tahtmist ja vanematega nõu pidamata testima. Uiboleht rõhutas, et testimine on võimalus, mitte kohustus ning käsukorras ja sunniviisil seda ei tehta. «Kuid sõnum, et testimine on vastutustundlik käitumine ja oluline meie kõigi jaoks, tuleb arusaadavalt õpilaste ja lapsevanemateni viia,» sõnas ta.

Samuti on vanemad ärevil, kas lapsed saavad testimisega ise hakkama või võivad nad end kogemata vigastada ning mis juhtub siis, kui test osutub positiivseks, kuidas sel juhul tagatakse, et laps ise või klassikaaslased tuleksid selles olukorras toime. Uibolehe sõnul on koolidele saadetud video, kus on täpselt näidatud, kuidas testi teha. «See tundub täiesti tehtav,» leidis ta. Videoõpetust koolis kiirtestimise tegemiseks saab vaadata siit:

Kuidas täpselt testimist korraldada ja mida teha siis, kui test on positiivne on Uibolehe sõnul küsimused, mis vajavad veel veidi settimist. Ta pakkus, et praktiks järele proovides selguvad ka parimad lahendused. Uiboleht tõi näitena võimaluse, et väiksemates ja usalduslikes kogukondades võiks lubada testimist õpilaste kodudes. Nii ongi Keila kool juba teavitanud vanemaid, et testid saab koolivaheaja viimastel päevadel kätte koolimajast ning test tuleks teha pühapäeva õhtul kodus ja saata seejärel foto testitulemusega klassijuhatajale. 

Üleskutse rahule

Viimased koolivaheaja päevad on tekitanud ühiskonnas palju stressi ja ärevust, iga päev on toonud uusi sõnumeid piirangute kohta. Mitmed piirkonnad, nagu Tallinn, Pärnu ja Narva on teatanud oma koolide või kooliastmete üleviimisest distantsõppele, mis omakorda on tekitanud küsimusi hariduslikust ebavõrdsusest. Uiboleht tõdes, et kõik see tekitab pinget ja stressi, kuid seda enam peaks püüdma jääda rahulikuks ja fokusseerituks.

«Jääme rahulikuks, isegi kui see on keeruline. Pingutame koos, et lapsed oleksid hoitud ja kaitstud ning et õppimine oleks kõikidele võimalik,» oli koolijuhtide ühingu esimehe sõnum. Ka oli ta seda meeld, et koolide sulgemisel tuleks kindlasti lähtuda iga kooli konkreetsest olukorrast. «Koolidel peab olema õigus autonoomselt otsustada oma õppetöö üle. Ei ole õige karistada haridusliku ebavõrdsuse hirmus nende koolide õpilasi, kus on kõrge vaktsineerituse tase ja nakkust ei ole,» sõnas Uiboleht. Ta lisas, et see võimendaks sõnumite vastandlikkust, kui ühelt poolt rõhutatakse vaktsineerimise olulisust ja teisalt ei aita see ikkagi koole avatuna hoida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles