Karm algus koolivaheajale: koolikolletes haigestus 1669 õpilast

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Liina Kersna: koolides tuleb laiaulatuslik testimine
Liina Kersna: koolides tuleb laiaulatuslik testimine Foto: Remo Tõnismäe

Möödunud nädala lõpus alanud koolivaheaja algus oli karm, kuna rohketes koolikolletes oli selleks ajaks koroonaviirusesse haigestunud juba 1669 õpilast.

Kui oktoobri teisel nädalal avaldatud andmete järgi oli Covidi nakkuskoldeid koolides 93, siis nädal hiljem oli neid juba 103. Koolikolletes nakatunud laste arv kasvas aga 937-lt 1268-ni, täiskasvanute arv 185-lt 269-ni.

Möödunud nädala lõpuks oli koolikoldeid juba 125 ning nakatunud õpilasi nendes 1669, täiskasvanuid aga 350, edastas haridus- ja teadusministeerium. 

Möödunud nädala seisuga oli 12-15aastastest vaktsiinisüsti saanud 45,6 protsenti ja 16-17-aastastest 60,4, protsenti, vähemalt ühe vaktsiinidoosiga oli kaitsepoogitud ligi 82 protsenti koolitöötajatest.

Peaminister Kaja Kallas märkis teisipäeval riigikogu sotsiaalkomisjonis, et koolivaheaja lõppedes ootab õpilasi laustestimine. Kolmapäeval täpsustas haridus- ja teadusministeeriumi kriisijuht Rain Sannik BNSile, et testimise korraldus pärast koolivaheaega on praegu täpsemalt kokkuleppimisel ja arutlusel valitsuses.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna ütles aga kolmapäeval, et tõenäoliselt hakatakse koolides kaks korda nädalas testima vaktsineerimata koolilapsi ja õpetajaid ning eesmärk on hoida koolid avatuna.

«Praegu tegutseme selle nimel, et esmaspäevast saaks seda teha. See on mõeldud kõikidele vaktsineerimata õpilastele ja õpetajatele ning kõik alla 12-aastased, kes ei saa ennast veel vaktsineerida, peavad testima,» rääkis Kersna Postimehele.

«Eesmärk on hoida koolid võimalikult turvaliselt avatuna ja korduvtestimine aitaks võimalikult kiiresti avastada võimalikud viiruskandjad,» lisas minister. Ta täiendas, et koolides teevad kiirteste Taani, Saksamaa, Austria ja Tšehhi.

«Need on lihtsad testid, mida laps saab ise teha, ei pea meditsiiniõde tegema,» vastas minister. Praegu tegeleb haridusministeerium sellega, et kõik koolid saaksid lihtsate kiirtestidega varustatud. 

Kersna sõnul on just koolivaheaeg see aeg, mil kõik alates 12-aastased õpilased võiksid ennast vaktsineerida ning õpetajad saada tõhustusdoosi. «Ma väga palun, et kõik haridustöötajad läheksid tõhustusdoose tegema,» ütles Kersna ja lisas, et arvudest on väga selgelt näha, et mida suurem on koolipere vaktsineeritus, seda vähem koroonakoldeid koolis on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles