Liina Kersna: rohelisema elu poole viivad meid haridus ja teadus (2)

PM Haridusportaal
Copy
Liina Kersna: koolides tuleb laiaulatuslik testimine
Liina Kersna: koolides tuleb laiaulatuslik testimine Foto: Remo Tõnismäe

Vajame rohepöördeks rohkem teadlasi ja insenere ning muutust kõigi inimeste hoiakutes ja käitumises, seega on võti ennekõike haridussüsteemis ja teaduses, rääkis haridus- ja teadusminister Liina Kersna riigikogus teaduspoliitika konverentsil «Kuidas targalt roheliseks pöörata?»

«Muutuste elluviimise eelduseks on teadmised, oskused ning muidugi inimesed, kes neid teadmisi kannavad ja kasutada oskavad,» ütles Kersna. «Rohepööre on haridussüsteemile suur väljakutse. Peame juba maast-madalast looma aluse selleks, et meil oleks rohkem «kastist välja» mõtlevaid andekaid noori, eriti loodus- ja täppisteaduste ning tehnika ja inseneeria valdkondades.»

Minister märkis, et rohepööre on muutunud kõige tähtsamaks tuleviku teemaks ning oleme jõudnud pöördepunkti, kust senisel kursil edasi minna ei saa. «Vajame muutust, mille esile kutsumiseks peab pingutama kogu ühiskond,» sõnas Kersna.«On vaja tehnoloogiaid, mis aitavad meie vajadusi rahuldada keskkonda säästvamal moel. Tarbijatena peame muutma oma käitumist – vähem ostlema ja rohkem taaskasutama. Poliitikakujundamises peame võtma julgemaid positsioone, mis sunnivad meid mugavustsoonist välja tulema ja uusi lahendusi otsima.»

Minister tõdes, et rohepöördel tuleb arvestada paljude erinevate tahkudega. «Ent lõpuks on eesmärk üks – pidurdada kliimamuutusi ja hoida oma planeeti,» üles ta. «Pöörame probleemid võimalusteks ning võtame vajalikke suuri muutusi mitte kohustuste, vaid võimalustena. Rohelises suunas liikumine on investeering paremasse tulevikku, meie laste ja lastelaste tulevikku.»

Minister Liina Kersna sõnavõtu terviktekst.

Konverentsi info.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles