President kutsub tähistama ettelugemise päeva

PM Haridusportaal
Copy
President Alar Karis luges ettelugemisepäeva puhul katkendit oma lapsepõlve lemmikraamatust "Pallest".
President Alar Karis luges ettelugemisepäeva puhul katkendit oma lapsepõlve lemmikraamatust "Pallest". Foto: Mihkel Maripuu

20. oktoobril tähistatakse Eestis järjekorras juba 28. ettelugemise päeva. President Alar Karis kutsub nii suuri kui väikseid raamatusõpru päevast osa võtma ja veetma nutiseadme asemel aega raamatuga. https://elk.ee/opetajale/ettelugemise-paev/28-ettelugemise-paev-2021/?hilite=ettelugemise+p%C3%A4ev

Ettelugemise päeva traditsioonile pani lastekirjanduse keskus aluse aastal 1994. Päeva eesmärk on väärtustada ettelugemist lapse arengus hindamatu tähtsusega tegevusena, millest saab alguse lapse kõne areng ja kirjanduslik kasvamine. Lisaks on ettelugemine tore meelelahutus, mis pakub ka täiskasvanutele võimaluse veeta kvaliteetaega ühes perega.

Karis toonitas ettelugemise tähtsust meie ühise identiteedi loomisel: «Ettelugemine on meie tuleviku kasvatamisel väga oluline. See kujundab noorte maailmapilti ning arendab nende mõtlemis-, kõnelemis- ja kujutlusvõimet. Samuti on ettelugemine oluline põlvkondade kokkusiduja ja turvatunde tekitaja, mis ühtlasi loob meie ühist identiteeti. Nii et võiksime sagedamini lastele nutiseadme ettesöötmise asemel nende jaoks aega võtta ja neile oma lapsepõlve lemmikuid ette lugeda. Lisaks kõigele on lugemine ka lihtsalt üks äraütlemata mõnus tegevus.»

President valmistas ettelugemise päeva puhuks videotervituse, milles loeb ette katkendi ühest oma lapsepõlve lemmikraamatust: milleks on 1942. aastal ilmunud taani kirjaniku Jens Sigsgaardi «Palle». Eesti keeles ilmus raamat Vladimir Beekmani tõlkes 1959. aastal.   

Ettelugemise tähtsust lapse arengus rõhutab ka lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone: «Lisaks sellele, et ettelugemine on tore peretraditsioon ja koos veedetud aeg, saab just ettelugemisest ja ühisest raamatuvaatamisest alguse lapse laiem kultuurihuvi. See on teeviit teatri-, filmi- ja teadusemaailma.» Samuti leiab Soone, et ettelugemine on sisukas ajaveetmise viis ka täiskasvanutele ning sellele tuleb vaid rohkem aega pühendada: «Jutte-luuletusi on alati tore lugeda ja kuulata, võtkem selleks vaid aega.»

Traditsiooniliselt korraldab lastekirjanduse keskus päeva puhul ka 4. klasside õpilastele üle-eestilise ettelugemisvõistluse, mis sel korral on pühendatud metsale ja saanud innustust vanasõnast «Ega mets tühi ei ole». Võistluse regionaalsed eelvoorud toimuvad maakonna keskraamatukogude eestvedamisel ning finaalvõistluseks saadakse laupäeval, 23. oktoobril kokku Tallinnas lastekirjanduse keskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles