TEADUSSEMINAR ⟩ Tallinna Ülikoolis arutletakse õiguse legitiimsuse üle

PM Haridusportaal
Copy

Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi õigusteaduse akadeemilise suuna teadusseminar «Legitiimsus õiguses – teoreetiline ja praktiline dimensioon» toimub kolmapäeval kell 16–18. Seminari on võimalik jälgida Postimehe vahendusel ja sündmuse FB lehel.

Seminaril käsitlevad õiguse legitiimsuse praktilisi küsimusi Eesti riigikohtu ja rahvusvaheliste kohtute praktikas ning seoses Euroopa migratsioonikriisiga TLÜ külalislektor Igor Gräzin, professorid Ene Grauberg ja Mart Susi ning dotsent Ilmar Selge. 

Õigusteaduses on sajandeid tuntud põhimõte fiat justitia pereat mundus – õigus peab võidutsema, varisegu seeläbi kasvõi maailm. Kas kaasajal toimub sellest põhimõttest taganemine õigusliku pragmatismi ja normatiivsete autoriteetide ja allikate paljususe ja konkurentsi läbi? Vastuseid nii filosoofilises plaanis kui praktiliste näidete alusel otsitavad kõnelejad tänasel Tallinna Ülikooli (TLÜ) ühiskonnateaduste instituudi õigusteaduse teadusseminaril.

Milline on riigikohtu doktrinaalne arusaam legaalsuse ja põhiseaduspärasuse põhimõtetest? Miks ei kasuta riigikohus expressis verbis legitiimsuse mõistet? Kas on alust pidada legitiimseteks Euroopa rahvusvaheliste kohtute lahendeid, mis ületavad nende kohtute volitusi? Kas kohtute rivaliteet seab kahtluse alla nende lahendite legitiimsuse analoogilistes küsimustes? Kas Euroopa Liidu sekkumine liikmesriikide õigusesse migratsioonikriisile reageerimisel on legitiimne?

Seminari kava

1. Teoreetiline sissejuhatus – professor Ene Grauberg

2. Mis tuleb kadunud baasnormi asemele? – Tallinna Ülikooli külalislektor Igor Gräzin  

3. Ultra vires otsused Euroopa Inimõiguste Kohtu ja Euroopa Ühenduse Kohtu praktikas – professor Mart Susi

4. Legaalsuse põhimõtte sisustamine riigikohtu praktikas – Tallinna Ülikooli avaliku õiguse dotsent Ilmar Selge  

Diskussiooni modereerib TLÜ ühiskonnateaduste instituudi direktor Indrek Grauberg, arutelus osalevad Harju maakohtu kohtunik Meelis Eerik, Sulev Lääne (TLÜ valitsemiskorralduse lektor) ja kõik ettekandjad. Ettekandeid kommenteerivad teadlased ja õppejõud ÜTI teistest suundadest.

Tallinna Ülikool toob järgmisel kuul ka uusi tuuli õigusteaduse õppesse: kuni 1. novembrini saab registreerida end osalema uuel mikrokraadi õppekaval «Vaidluste lahendamine – lepituse õiguslik ja psühholoogiline käsitlus.» Mikrokraadi õppekava on mõeldud täiskasvanud õppijale, kes soovib avardada oma silmaringi lepitusega seonduvate õigusregulatsioonide ja psühholoogia tundmiseks, eesmärgiga pakkuda lepitamise olukordade lahendamise ja mõtestamise kogemust. Õppekava toob kokku nii loodus- ja terviseteaduste instituudi kui ühiskonnateaduste instituudi kompetentsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles