Uuring otsib Raplamaal parimat lahendust erivajadustega laste õppeks

BNS
Copy
Raikküla kool
Raikküla kool Foto: Raikküla kool

Õppeaasta alguses käivitas Raplamaa omavalitsusliit projekti, millega tehakse ülevaade ja otsitakse lahendusi erivajadustega õpilastega seonduvatele probleemidele, kirjutab Raplamaa Sõnumid.

Septembri lõpus toimus veebi vahendusel avaseminar, millel osales ligi 30 inimest omavalitsustest ja koolidest. Lisaks koolidele on uuringusse kaasatud ka lasteaiad. Projekti käigus analüüsivad eksperdid olemasolevat olukorda, hindavad tulevikuvajadusi ning püüavad seeläbi leida kõigile sobiva ning vajadustele vastava süsteemi. Uuringu viib läbi Cumulus Consulting OÜ.

Avaseminaril said osalejad ka oma ootused kirja panna. Ühe küsimusena jäi neist kõlama Raikküla kooli koht uues süsteemis. Riik toetab kaasava hariduse ideed, mis näeb, et spetsialistide ja erinevate teenuste toel saaksid HEV-õpilased kodulähedases koolis haridust omandada. Seminaril osalejad küsisid, kust jookseb kaasava hariduse piir nii-öelda tavakoolis ja milline on Raikküla erikooli roll tulevikus.

Oodatakse ka maakondlikku ülevaadet nii erivajadustega lastest kui ka spetsialistidest, kes neid toetavad. On selge, et vajalikke spetsialiste napib ja nii küsisid seminaril osalejad, kuidas seda ressurssi kõige paremini kasutada. Tuntakse vajadust nii omavalitsuse kui ka maakonna tasandi tugikeskuste järele.

Aasta lõpuks soovib Cumulus Consulting saada kokku statistika ja taustamaterjalid ning viia läbi selle analüüs. Samuti plaanitakse enne aasta lõppu viia läbi intervjuud omavalitsuste, partnerorganisatsioonide ja ekspertidega.

Sobiva mudeli kujundamine ja tegevuskava koostamine jäävad järgmisesse aastasse. Projekt peaks lõpule jõudma suveks. Uuringu läbiviimiseks on arvestatud ligi 30 000 eurot, millest lõviosa tuleb Euroopa Sotsiaalfondist ning ülejäänud 5000 paneb juurde Raplamaa Omavalitsuste Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles