Karis: minu ideaaliks on tark rahvas (1)

PM Haridusportaal
Copy
President Alar Karis hindab tarkust, mille vundamendiks on õppimisvõime.
President Alar Karis hindab tarkust, mille vundamendiks on õppimisvõime. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogus ametisseastumise tseremoonial peetud kõnes lausus president Alar Karis, et tema üheks ideaaliks on tark rahvas, mille mõõdupuuks ei ole samas kõrgkooli diplomite arv.

Karise sõnul tähendab tarkus oskust oma teadmisi kasutada ja saada hakkama igas olukorras. «Seda nimetatakse õppimisvõimeks,» selgitas Karis.

President peatus oma kõnes veel ühel haridusega seonduval valdkonnal. Nimelt eesti keele õppel muukeelsetes haridusasutustes. Karise sõnul on venekeelsetes lasteaedades tasuta eesti keele tunnid, kuid lastevanematel on võimalik juurde osta lisatunde. Probleem on aga presidendi hinnangul selles, et viimastest saavad osa ainult need lapsed, kelle ema-isa selle eest maksavad.

«Kõigil selleks raha ei ole. Nii hakkab juba lasteaias tekkima rahast sõltuv ebavõrdsus. See on esimene pudelikael, kuhu takerdub venekeelsete laste hilisem hakkama saamine Eestis, nende konkurentsivõime tööturul, kindlustunne, et nad on võrdne osa meie ühiskonnast. Samas, kui lihtsalt oleks see pudelikael lahendatav,» ütles Karis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles