Viljandis tunnustatakse pärimusmuusika kõrghariduse käimalükkajaid

PM Haridusportaal
Copy
Festival “Pärimusmuusika lõikuspidu” toimub 8-9. oktoobril Viljandi Pärimusmuusika Aidas.
Festival “Pärimusmuusika lõikuspidu” toimub 8-9. oktoobril Viljandi Pärimusmuusika Aidas. Foto: Elmo Riig

Traditsioonilisel Lõikuspeo galal tähistatakse tunnustuspreemiate üleandmisega 30 aasta möödumist pärimusmuusika kõrghariduse andmise algusest Eestis.

Reedel ja laupäeval tähistab Eesti Pärimusmuusika Keskus traditsioonilise sügisfestivaliga «Pärimusmuusika lõikuspidu» 30 aasta möödumist pärimusmuusika kõrghariduse andmise algusest Eestis. Viljandis, Pärimusmuusika Aidas toimuval galal antakse välja kolm tunnustuspreemiat Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemias pärimusmuusika eriala loojatele ja käimalükkajatele. Noormaa sõnul on tänu eriala loomisele professionaalsete pärismusmuusikute pealekasv Eestis järjepidev.

«Sügisfestivalil täname neid inimesi, kelle panus Eesti pärimusmuusika kõrgharidusse arengusse on elutöö mõõtu. Pärimusmuusika on kandev osa meie kultuuriloost, mis ei ole kõrgelt hinnatud üksnes siin koduses Eestis, vaid teeb meid suuremaks riigipiirist väljapoolgi,» ütles Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Tarmo Noormaa ja lisas, et 30 aastaga on pärimusmuusika kõrgharidus kasvatanud põlvkondi uusi muusikuid ja nende loomingut.

Reedel toimub koostöös TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiaga galakontsert «Suu laulab, süda rõõmustab», mille programm tõstab Noormaa sõnul au sisse pärimusmuusika õpetamise, õpetajad ja õpilased läbi aja. Üles astuvad tuntud ja armastatud kollektiivid nagu Alle-aa, Untsakad, Curly Strings, Villu Talsi ja tudengid, Cätlin Mägi, Raivo ja Krista Sildoja, Juhan Suits ja mitmed teised valdkonna vilistlased ja õppejõud.

Viljandisse, Pärimusmuusika Aita on kogunenud kokku nelja kooli pärimusmuusika tudengid, õpilased ja õppejõud, kes esitavad oma loomingut koos tuntud vilistlastega. 

Kahepäevasel festivalil tuleb esmaesitlusele viis värsket albumit Setomaalt Soomeni: Eesti publiku lemmikud Evelin Leima „Austusega esivanematele”, Duo Mänd/Krüsbani „AI-TIT TUI-TUI”, Tuulelõõtsutajate "Elumere lained" ja Maria Männi „I”. Põhjanaabrite tervitused edastab pärimuspianist Timo Alakotila sooloplaadiga „Timo Alakotila & Piano”. 

Galakontserdil antakse pidulikult üle ka tänavune ainuke kulp, milleks on aasta pärimusmuusika albumi Etnokulp, mis selgus rahvahääletuse teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles