Eesti ja Ukraina plaanivad hariduselus sisukat koostööd (1)

PM Haridusportaal
Copy
Kristi Vinter-Nemvalts
Kristi Vinter-Nemvalts Foto: Erik Tikan

Eesti ja Ukraina plaanivad hariduselus alustada sisukat koostööd. Näiteks on Eesti valmis pakkuma ukrainlastele teadmisi nii digivaldkonnas, kaasavas hariduses kui ka põimõppes, samuti on võimalik käivitada noortevahetusprogrammid.

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Kristi Vinter-Nemvalts osales 3.–6. oktoobrini töövisiidil Ida-Ukrainas, kus kaheksa ministeeriumi kantslerid, riigisekretär ja Eesti suursaadik Ukrainas tutvusid kohapealse olukorraga. Nad väljendasid Eesti jätkuvat toetust Ukraina suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning Krimmi anneksiooni mittetunnustamise poliitikale.

Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler kohtus Ukraina noorte ja spordi aseministri Maryna Popatenko, haridusvaldkonna aseministri Andry Vitrenko ja UNICEFi Ukraina esindaja Michaela Baueriga. Kokkusaamisel tõdeti, et Ukrainal ja Eestil on mitmeid ühiseid huvisid, aktuaalsed teemad on mõlemas riigis sarnased ja võimaldavad sisukat koostööd.

«Ukrainas ollakse väga huvitatud kogemuste vahetamisest ning oodatakse nõustamist ja vastastikuseid koostöökohtumisi nii Eestis kui Ukrainas,» sõnas kantsler Kristi Vinter-Nemvalts. «Eesti saab Ukrainale partneriks olla nii digivaldkonnas, kaasavas hariduses, põimõppes, PISA edu tagamaade tutvustamises kui ka Covid-19 pandeemiast põhjustatud haridusliku ebavõrdsuse vähendamise küsimuste lahendamisel.»

UNICEFi Ukraina esindajaga kohtumisel otsiti lähiaastateks uusi koostöövõimalusi. Noorte- ja spordivaldkonna aseministriga arutati võimalusi tutvustada Ukrainas Eestis toimivat noorsootöötaja professionaalse arengu teed ja kutsestandardit. Lisaks oldi Ukrainas väga huvitatud noortevahetusprogrammidest Eesti ja Ukraina vahel.

Eesti delegatsioon külastas ka Luhanski ja Donetski piirkondi, kohtuti Ukraina ametnikega, sealhulgas peaministri, asepeaministri ja asevälisministriga, Donetski kuberneri ja Euroopa Liidu saadikuga Ukrainas.

Töövisiidil Ukrainasse osalesid lisaks haridus- ja teadusministeeriumi kantslerile riigisekretär Taimar Peterkop, Eesti suursaadik Ukrainas Kaimo Kuusk, välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov, kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm, siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna, rahandusministeeriumi kantsler Merike Saks, sotsiaalministeeriumi kantsler Maarjo Mändmaa, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Ando Leppiman ning justiitsministeeriumi kantsler Tõnis Saar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles