Riik jätkab Covid-19 uuringute rahastamist

PM Haridusportaal
Copy
Murtud viirus. Foto on illustratiivne.
Murtud viirus. Foto on illustratiivne. Foto: Freepik

Haridus- ja teadusministeeriumi eelarvest on koroonakriisi vältel erinevatesse kriisiga seotud uuringutesse panustatud üle 12 miljoni euro ja uuringute rahastamine jätkub ka järgmisel aastal.

Ministeeriumi teadus- ja arendustegevuse poliitika osakonna juhataja Katrin Pihori sõnul jääb Delfis ilmunud artiklist mulje, nagu ei oleks riik Covid-19 uuringute läbiviimist toetanud. Pihor kinnitab, et ministeerium rahastas Covid-19 uuringuid eelmisel aastal ligi kaheksa miljoni ja sel aastal üle nelja miljoni euroga.

Tartu Ülikooli teadusprorektor Kristjan Vassil kinnitas, et riik on koroonakriisi lahendamisel teinud teadlastega aktiivset koostööd ning suunanud Covidi uuringuteks olulist lisaraha.

«Professor Merits peab oma väljaütlemistes silmas spetsiifilisemaid uuringuid, mis ei ole seotud Covid-19, vaid selle põhjuse SARS-CoV-2 uurimisega, mille jaoks eraldi meedet ei loodud,» nentis ministeeriumi teadusnõunik Mario Kadastik.

Ta tõi välja, et SARS-CoV-2 uurimisega tegeletakse laialdaselt kogu maailmas ja Eesti teadlastel on olnud võimalus tugineda oma kolleegide tulemustele teistest riikidest nagu USA, Suurbritannia või Põhjamaad, kus rahastamise mahud ja võimalused on suuremad. «Eesti riik on Covidi uuringute rahastamisel pidanud silmas uuringute võimalikult kiiret ja otsest mõju kriisiga toimetulekule ja kriisi ohjamisele. Tänu sellele on teadlastel olnud märkimisväärne roll selles, et koroonakriisi juhtimine Eestis on olnud teadmistepõhine ja mõjus.»

Lähiajal ootavad ees mitmed mahukad Covid-19 uuringud. Uuringute kogumaht on 5,5 miljonit eurot. Kavas on teha kuus uuringut, mille partneriks ja teostajaks on Tartu Ülikool.

Toetatavad uuringud (kinnitatud 5. oktoobril):

1. Covid-19 levimuse seireuuring (eelarve 1,57 mln eurot);

2. Covid-19 reovee seireuuring (eelarve 1,18 mln eurot)

3. KoroGeno-Est2 ja KoroGeno-Est 3 – Eesti SARS-CoV-2 täisgenoomide sekveneerimine ja molekulaarepidemioloogiline analüüs (eelarve 1,23 mln eurot)

4. Longituuduuring: immuunvastus SARS-CoV-2 infektsiooni järgselt ja Covid-19 vaktsineerimise järgselt ning seda mõjutavad tegurid (0,56 mln eurot)

5. Koroonaviirusnakkuse aktiivne seire koolides (eelarve 0,78 mln eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles