Õpetajate rahatarkuse mentorklubi laieneb haaret

PM Haridusportaal
Copy
Õpetajate rahatarkuse mentorklubi Pärnus.
Õpetajate rahatarkuse mentorklubi Pärnus. Foto: Erakogu

Maakondlike Arenduskeskuste võrgustiku ja rahandusministeeriumi koostöös välja töötatud õpetajate rahatarkuse mentorklubi laieneb kõigisse maakondadesse. Klubitegevus aitab täiendada õpetajate rahatarkust, et nad saaksid seda noortele paremini edasi anda. Mentorklubist võtab osa 177 õpetajat.

Haridusprogrammi Ettevõtlik Kool arendusjuht Heidi Uustalu leiab, et finantskirjaoskus ehk rahatarkus aitab noortel paremini rahaasju mõista ja sellega seotud riske teadvustada. Tema sõnul on see oluline selleks, et parandada noorte ja kogu ühiskonna rahalist heaolu ja toimetulekut.

2018. aastal läbiviidud PISA finantskirjaoskuse uuringu andmetel on Eesti noorte finantsalased teadmised heal tasemel. «Teadmistest aga üksi on vähe, kui see käitumisse ei jõua. Siin on väga tähtis kodu ja kooli koostöö,» ütles rahandusministeeriumi rahatarkuse spetsialist Bret Klemm. «Mida varem rahatarkust õpetama hakatakse, seda parem. Ideaalis juba lasteaias.»

Mentorklubi raames toimub õpetajatel neli kohtumist mentoritega, üks kohtumine praktikuga, kelle koolis juba rahatarkust õpetatakse, ja külaskäik kohaliku ettevõtja juurde. Kohtumiste lõpuks on õpetajad mõelnud välja ülesandeid, viktoriine, tegevusi, tunnikavasid, mis pannakse üles e-Koolikotti, kust ka kõik teised õpetajad saavad neid kasutada.

Eelmisel aastal pilootprojektis osalenud õpetajate tagasiside programmile on väga positiivne. «Õpetajad hindasid kõrgelt, et teemasid käsitleti läbi eluliste ülesannete, mis suunas neid mõtlema, kuidas  oma ainetundidesse rahatarkuse teemasid integreerida. Tuge ja näpunäiteid saadi ka üksteiselt,» selgitab Uustalu.

Esimesel aastal toimusid mentorklubid Läänemaal, Võru- ja Põlvamaal ning Ida-Virumaal.

Finantskirjaoskust arendatakse Eestis rahandusministeeriumi eestvedamisel programmi «Rahatark Eesti. Eesti elanike rahatarkuse strateegia aastateks 2021–2030» kaudu.

Ettevõtlik Kool on haridusprogramm, mis toob koolidesse ja lasteaedadesse rohkem iseseisvat ja ettevõtlikku hoiakut, arendab lastes otsustusvõimet ja ärgitab tegutsemishimu. Ettevõtliku Kooli võrgustikku kuulub Eestis 155 õppeasutust ja üle 27 000 õpilase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles