Madis Somelar: aineõpetajate järelkasvu põud on muutunud üldiseks (1)

PM Haridusportaal
Copy
Õpetajate ühenduste võrgustiku koordinaator Madis Somela loodab, et peaminister mõistab õpetajate probleeme.
Õpetajate ühenduste võrgustiku koordinaator Madis Somela loodab, et peaminister mõistab õpetajate probleeme. Foto: Madis Veltman

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni saadikutega esmaspäeval õpetajate järelkasvu teemat arutava Tallinna reaalkooli õppealajuhataja Madis Somelari sõnul on aineõpetajate järelkasvu põud muutunud üldiseks.

«Kui veel mõne aasta eest kõneldi reaal- ja loodushariduse õpetajate järelkasvu nappusest, siis nüüd on aineõpetajate järelkasvu põud muutunud üldiseks. Üha enam on koolijuhid sunnitud aastase töölepingu sõlmima inimestega, kes ei oma õpetajatööks vajalikke teadmisi ja oskusi. On üsna kõnekas, et eelmisel õppeaastal andsid õpilastele tunde nii-öelda õpetajad, kellest 14 omasid üksnes põhiharidust ning 1035 keskharidust,» rääkis Somelar. 

Tema sõnul on koole, kus mõned ainetunnid jäävad lihtsalt ära, kuna pole kedagi, kes neid tunde annaks, ja nii tekkinud õpilüngad on püsivad. «Viimased 15–20 aastat on näidanud, et viis aastat ülikoolis õppinud noort ei kõneta alaline ületunnitöö, karjäärivõimaluste puudumine ning töötasu, mis ei ole võrreldav teiste magistriharidust eeldavate erialadega. Õpetajaks kujunemine võtab 8–10 aastat, seega on oluline leida lahendus järelkasvu tagamiseks nüüd,» märkis Somelar.

Sotsiaaldemokraat Jaak Juske kinnitusel on järgmise aasta eelarves õpetajatele ette nähtud palgalisa selgelt ebapiisav. «Kuus aastat tagasi seati riiklikuks eesmärgiks, et õpetajate palk peab jõudma 120 protsendini Eesti keskmisest palgast. Kahjuks oleme viimastel aastatel sellest eesmärgist kaugenenud ja õpetajate palk muutub üha konkurentsivõimetumaks ja keskmine palk kihutab eest ära. Õpetajatele antud lubadus tuleb täita,» ütles Juske.

Õpetajate esinduse ja sotsiaaldemokraatide Teamsi vahendusel peetav kohtumine algab esmaspäeval kell 10.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles