Harjumaa omavalitsuspäeval on fookuses nutikas omavalitsus

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy

Reedel Rae vallas toimuval omavalitsuspäeval arutatakse, kuidas saab ülikool olla abiks professionaalsete ametnike koolitamisel.

Tallinna ülikooli rektori Tõnu Viigi sõnul on ülikool üha enam mitte üksnes õppe- ja teaduskeskus vaid ka laiemalt ühiskonna arengusse panustaja. «Teadus- ja tõenduspõhisus ei saa enam olla vaid akadeemilise mõtte osa – kogu ühiskonna areng üha keerumaks muutuvas maailmas vajab targa eluviisi eestvedajat.»

Sündmust võõrustav Rae vald on hetkel Eesti kõige kiiremini kasvav omavalitsus, kus elanike keskmine vanus on 34 eluaastat. «See tähendab, et päeva läbiv teema «Nutikas omavalitsus» puudutab meid eriti lähedalt. Noored vallakodanikud on väga teadlikud ja ootavad omavalitsuselt kiiret ning paindlikku opereerimist,» rääkis Rae vallavanem Madis Sarik. «Seose sellega oleme jõudnud tööjõuturul päris keerulisse olukorda, kus lisaks heale ja koolitatud ametnikule on KOV-idel vaja värvata ametnikke, kes on veel oma ala spetsialistid, pädevad haldusmenetluse läbiviimisel, juriidilise kogemusega ning samal ajal ka suurepärased klienditeenindajad. Sellisele profiilile vastavad inimesed on tööturul tugevas defitsiidis.»

Vallavanem lisas, et Tallinna Ülikool küll koolitab avaliku halduse valdkonnas tulevasi ametnikke, kuid tööturule sisenejatel puudub praktiline kogemus. Sariku sõnul tähendab see omavalitsustele sageli seda, et kohalikus omavalitsuses töökogemuse saanud ametnikud lahkuvad ministeeriumidesse, kus on väiksem töökoormus ja kõrgem palk. «Siin tulekski panna pead kokku nii ülikoolide kui riigiga, et luua ühine koolitussüsteem ametnike väljaõppeks, sest avalikke teenuseid kasutavate inimeste ootused ja nõudmised on aja jooksul väga kõrgeks kasvanud. Inimene tahab suhelda oma ala professionaaliga,» kommenteeris Rae vallavanem koostöö vajalikkust.

Reedel toimuvat omavalitsustepäeva korraldavadki ühiselt Rae vald, Tallinna Ülikool, Eesti Linnade ja Valdade liit, Harjumaa Omavalitsuste liit ja MTÜ POLIS ning päeva teema on «Täienduskoolitus ja tasemeõpe ning nutikas kohalik omavalitsus». Tallinna Ülikoolist osalevad omavalitsuspäeval kolm instituuti: haridusteaduste instituut, ühiskonnateaduste instituut ja digitehnoloogiate instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles