Tugisüsteem aitab kooliväliseid noori taas haridusteele suunata

PM Haridusportaal
Copy
Heidi Paabort
Heidi Paabort Foto: Erakogu

Alates 1. augustist koordineerib sotsiaalkindlustusamet noortegarantii tugisüsteemi, mis aitab kohalikel omavalitsustel teada saada enda piirkonna mitteõppivatest ja mittetöötavatest noortest ning pakkuda neile vajadusel tuge haridustee jätkamiseks ja tööturule jõudmiseks.

Sotsiaalkindlustusameti noortegarantii nõunik Heidi Paaborti sõnul on tugisüsteem üks osa 2013. aastal alanud Eesti tegevuskavast toetada 15-29-aastaseid noori nelja kuu jooksul pärast kooli lõpetamist või töötuks jäämist kvaliteetse töö, haridustee jätkamise, õpipoisiõppe või praktika pakkumisega.

«Kuna noored vajavad lisaks haridusse või tööturule jõudmisele ka lahendusi, tuleb nii riiklikult kui kohalikul tasandil leida lahendusi, mis ennetavad noorte väljajäämist haridus- või tööturult ning samal ajal aitavad jõuda nende noorteni, kelleni muidu jõudmine on väga raske,» selgitas Paabort.

Teema on tema sõnul oluline, sest Covid-kriisi tulemusel tõusis mullu 10 protsendini nende 16-26-aastaste noorte osakaal, kes ei õpi ega osale tööturul. 2019. aastal oli see näitaja 7,6 protsenti. «2020. aasta lõpuks oli 15-29-aastaste noorte seas tööturult ja haridusmaastikult eemal 24 300 inimest, mida on ilmselgelt liiga palju,» ütles ta.

Seni koordineeris noortegarantii tugisüsteemi sotsiaalministeerium, ent augustist on see sotsiaalkindlustusameti haldusalas. Nii ongi kohalikel omavalitsustel võimalik kuni oktoobrini liituda sotsiaalteenuste ja -toetuste andmeregistris (STAR) noortegarantii tugisüsteemiga, mille abil saavad omavalitsused paremini teada enda piirkonna noortest, kes ei õpi ega tööta ning pakkuda neile vajadusel tuge haridustee jätkamiseks ja tööturule jõudmiseks.

«Registrisse koondatud andmed aitavad teada saada, kui palju on noori, kes ei õpi ega tööta, ning milline on näiteks nende haridustaust. On oluline välja selgitada, millised noored abi vajavad ja millisel eluetapil,» selgitas Paabort.

1. märtsil liitus noortegarantii tugisüsteemiga 50 omavalitsust. Tugisüsteemiga liitumiseks tuleb omavalitsusel esitada taotlus infosüsteemi STAR kaudu hiljemalt 1. oktoobriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles