Balti ja Beneluxi riigid tunnustavad vastastikku kõrghariduskraade

PM Haridusportaal
Copy
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna Foto: Sander Ilvest

Koostöö ja õpirände edendamiseks allkirjastasid Balti ja Beneluxi riigid lepingu kõrghariduse kvalifikatsioonide vastastikuseks automaatseks tunnustamiseks.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna märkis, et kõrghariduskraadide tunnustamine muutub lihtsamaks ja kiiremaks. «Eesti jaoks on akadeemiliste kraadide automaatne tunnustamine oluline samm mobiilsuse edendamiseks ja kõrgharidusalaseks koostööks Euroopas,» ütles Kersna.

Automaatne tunnustamine lihtsustab juurdepääsu magistri- ja doktoriõppele Hollandis või Belgias, mis on Eestist õppima suundujate jaoks peamised sihid Balti ja Beneluxi riikides. 

Enne lepingu ettevalmistamist analüüsiti kõigi kuue riigi kõrgharidusreforme, sealhulgas kvaliteedi tagamist ning kvalifikatsioonide hindamise ja tunnustamise läbipaistvust. Analüüsid kinnitasid, et Balti ja Beneluxi riikide kõrgharidussüsteemid on kooskõlas Euroopa kõrgharidusruumi põhimõtete ja mudeliga, süsteemid on võrreldavad ning neis ei ole märkimisväärseid erinevusi. 

Lepinguga saavad edaspidi liituda ka teised Euroopa kõrgharidusruumi riigid, kui nad on ratifitseerinud kõrgharidusega seotud kvalifikatsioonide tunnustamise Euroopa konventsiooni, neil on usaldusväärne kvaliteedi tagamise süsteem ning nende kraadid ja diplomid on seotud Euroopa elukestva õppe kvalifikatsiooniraamistikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles