SOOME KOOLIUURING ⟩ Ligi pooled tüdrukud kogevad seksuaalset ahistamist

PM Haridusportaal
Copy
Väidetavalt on üks Raadi piirkonnas elav mees proovinud sotsiaalmeedias lastega kontakti luua rõvedaid ja seksuaalse alatooniga sõnumeid saates. Foto on illustratiivne.
Väidetavalt on üks Raadi piirkonnas elav mees proovinud sotsiaalmeedias lastega kontakti luua rõvedaid ja seksuaalse alatooniga sõnumeid saates. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Tüdrukute väärkohtlemine on kasvanud koroonaepideemia ajal, täiskasvanud mehed kiidavad nende kehavorme ja kutsuvad kohtamisele, ka tunnevad tüdrukud poistest sagedamini üksindust ja ärevust, vahendab Helsingin Sanomat (HS) Soome koolides tehtud terviseküsitluse tulemusi.

Uuringu järgi on tüdrukud oma eluga vähem rahul kui poisid ning hindavad sagedamini oma tervise kas keskmiseks või halvaks, kirjutab HS küsitlusest, millele vastas kevadel ligi 265 00 põhikooli vanemate klasside, gümnaasiumide ja ametikoolide õpilast.

Ajaleht kirjutab, et sugupoolte erinevus ilmnes juba kaks aastat varem tehtud sarnases uuringus, kuid värskete tulemuste põhjal saab öelda, et tüdrukute heaolu on veelgi halvenenud ja eriti märgatav on vahe vanemate õpilaste seas.

HS toob näiteks, et uuringu järgi on lühikese ajaga sagenenud seksuaalne ahistamine. Kui kaks aastat tagasi oli iga kolmas tüdruk ja 6–8 protsenti poistest kogenud aasta jooksul seksuaalset ahistamist või sobimatut käitumist, siis nüüd tõi selle probleemina esile iga teine tüdruk.

Ahistamist on enim internetis

Noored puutuvad ajalehe andmetel seksuaalse ahistamisega enim kokku nutitelefonis ja internetis, seda nimetas 40 protsenti põhikooli vanemate kooliastmete ja gümnaasiumi tüdrukutest. Avalikus kohas oli seksuaalset ahistamist kogenud kolmandik vastanud tüdrukutest.

Üks 15-aastane kutsekoolis õppiv tüdruk tõdes HS-le, et saab sobimatu sisuga sõnumeid sotsiaalmeedia vahendusel iga päev, kui täiskasvanud mehed tema keha kiidavad ja kutsuvad kohtama. Tüdruku sõnul ei heiduta ahistajaid ka see, kui neile vastata, et ta on alaealine.

Kuigi ka üldine heaolutunne on Soome laste ja noorte seas vähenenud, on küsitluse järgi siiski suurem osa oma eluga rahul ja naudib kooliskäimist. Kuid ka seal tuleb välja vahe poiste ja tüdrukute vahel, vahendab HS. Nii on kaheksanda ja üheksanda klasside tüdrukutest oma eluga rahul vaid 57 protsenti, samas kui rahuolevaid poisse on tervelt 81 protsenti. Gümnaasiumis ja kutsekoolides on samad näitajad tüdrukutel 60 ja poistel 79 protsenti.

Küsitluse läbi viinud eksperdid nimetasid HS-le antud intervjuudes üldise rahulolu vähenemise tõenäolise põhjusena koroonaepideemiat, mis on olnud raske aeg kõigile lastele ja noortele, soost sõltumata. Tüdrukute kehvema enesetunde taga aga võib olla nende sagedasem halvustamine sotsiaalmeedias, kirjutab ajaleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles