Uuring ⟩ Tartu noored hindavad kõrgelt vaba aja tegevuste võimalusi

PM Haridusportaal
Copy
Tartu lapsed ja noored on vaba-aja sisustamisvõimalustega rahul. Pildil noored Tartu Tarkusepäeval käesoleva aasta 1. septembril.
Tartu lapsed ja noored on vaba-aja sisustamisvõimalustega rahul. Pildil noored Tartu Tarkusepäeval käesoleva aasta 1. septembril. Foto: Karl Kraus

Tartu linnavalitsuse tellitud noorte vaba aja kasutuse uuring näitas, et teismelised on aktiivsed ja pakutavate valikuvõimalustega rahul.

Uuringu eesmärk oli kaardistada Tartu noorte ja lapsevanemate rahulolu noorsootöö teenustega 2020. aastal.

Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna noorsooteenistuse juhataja Mari-Ann Saluste sõnul on oluline mõõta noorsootöö kvaliteeti. «Uuringu tulemustele lisaks said hinnangu anda noortevaldkonna eksperdid, kelle ettepanekuid ja soovitusi saab edaspidi kohaliku noorsootöö arendamisel arvestada,» selgitas Saluste.

Rahuloleva hinnangu noorsootöö tegevustele andis 90 protsenti 9-19-aastastest Tartu noortest. Kõige enam ollakse rahul huvihariduse või huvitegevusega, noorteühenduste ja laagritega ning vabatahtliku tegevusega.

Veidi rahulolematust tekitab teekond huvikooli, treeningule või noortekeskusesse. Hoolimata sellest on 86 protsenti noortest mingi noorsootöö tegevusega hõivatud. Enamikku innustab osalema tegevuse meeldivus, eneseteostuse võimalus, võimalus midagi saavutada ning sõpradega koosolemine.

Küsitluse põhjal pööratakse noorte kaasamisele kõige enam tähelepanu noorteühendustes, kuid ka laagrites ja malevates on noored saanud tegevusi korraldada, huvikoolides ja noortekeskustes pigem tegevusi algatada.

3.-6. klassi lapsevanemad on kõige enam rahul laagritegevustega. Kõige vähem ollakse rahul noorsootöö info kättesaadavusega.

Lapsevanematelt uuriti ka võimekust noorsootöö tegevuste eest maksta ning 62 protsenti vastanutest arvas, et kulutused laste vaba aja tegevustele on enam-vähem jõukohased.

Uuringus osalesid Tartu linna 3.-12. klassi õpilased, 3.-6. klassi lapsevanemad ja esimest korda ka kutseõppeasutuses põhiharidust omandavad noored. Valimi suuruseks kujunes 1781 noort ja 697 lapsevanemat.

Iga viie aasta tagant toimuv rahulolu-uuring annab suunised Tartu noorte vaba aja võimaluste edaspidiseks kavandamiseks ja arendamiseks. Uuringu viis läbi Eesti Uuringukeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles