Eesti noored pürgivad Euroopa parimateks kutsemeistriteks

PM Haridusportaal
Copy
Katrin Ansper võistles eelmisel suurvõistlusel WorldSkills 2019 Kaasanis ja astub võistlustulle ka tänavu.
Katrin Ansper võistles eelmisel suurvõistlusel WorldSkills 2019 Kaasanis ja astub võistlustulle ka tänavu. Foto: Erakogu

Euroopa kutsemeistrivõistlust EuroSkills 2021 on juba kaks korda viiruse tõttu edasi lükatud, kuid septembri lõpus suurvõistlus viimaks toimub ning sadade osalejate seas on võitu püüdmas 17 noort Eesti meistrit.

Tänavune EuroSkills 2021 toimub 22.–26. septembril Austrias Grazis, kus 38 kutsealal on võistlemas 400 andekat noort üle Euroopa. Eestit läheb esindama 17 noort 14 võistlusalal: ehitusviimistlus, keskkonnatehnika lukksepp, müürsepp, plaatija, keevitaja, veebiarendaja, graafiline disainer, kokk, restoraniteenindaja, vastuvõtu administraator, sõiduautotehnik, rätsep, maastikuehitaja ja ettevõtlus. Kolme viimase ala puhul on tegu paarisvõistlusega.

Võistlema jõuavad Eesti parimad noored kutsekoolide õpilased või vilistlased, kel paljudel on selja taga kohalikud «Noore meistri» võistlused ja võidud. Restoraniteenindaja Karl-Kevin Miinpuu, müürsepp Veiko Kook ja ehitusviimistleja Katrin Ansper lähevad suurvõistlusele teist korda. Nemad esindasid Eestit 2019. aasta maailma kutsemeistrivõistlustel Kaasanis, kus Miinpuu pälvis kutsemeistrlikkuse medali.

Võistlema minevaid noori ühendab see, et nad kõik on oma erialast sisse võetud ja tegutsevad kirega. «Maastikuehituse juures paelub mind kõik. Saan oma kätega luua seda, mis ühes aias olema peab. Võtan oma eriala kui hobi ja sellest tingituna töö lausa lendab käes,» rääkis maastikuehitaja Kerli Väinsar.

Rätsepatööd õppiv Merilin Kähar lisas, et temale meeldib kogu protsess, kuidas kavandist saab lõpuks valmis toode, väikeste eriliste elementidega, mis teevad unikaalse rõiva. «Mulle meeldib lisada enda õmmeldud asjadele väikesi huvitavaid elemente, kas siis tikand või mõni värviline element,» selgitas ta.

Oma tööd armastab ka ehitusviimistleja Katrin Ansper. «Mina valisin ehituse, kuna soovisin, et minu töö oleks nõutud ka aastakümnete pärast. Ehitus on ja jääb. Lisaks on ehituses palju suundi ja võimalusi end täiendada. Viimistlejana on minu eesmärgiks luua silmailu pakkuv, kauakestev ja kvaliteetne tulemus. Võib öelda, et olen muutunud selle erialaga perfektsionistiks,» tõdes Ansper.

Võistluse edasilükkamine viiruse tõttu on proovile pannud ka võistlejate kannatuse ja ettevalmistusprotsessi. Näiteks pidi plaatija Matheus Leemet ajateenistuse edasi lükkama. «Kuna meil suvel veel võistlusjoonist käes ei olnud, siis sel ajal ei saanud nii palju harjutada ja suvel kaitseväkke minemine kindlasti raskendas harjutamise võimalusi. Kuid EuroSkillsil osalemine on ainulaadne võimalus ja ootan seal võistlemist,» kinnitas Leemet.

Mitmed võistlejad leiavad rahulolu sellest, et valitud eriala on korraga nii töö kui hobi. «Nii ei tulegi motivatsioonipuudust. Ettevalmistus läheb suurepäraselt, kuna saan harjutada ka väljaspool kooli,» selgitas müürsepp Veiko Kook.

Eesti delegatsiooniga saad tutvuda www.kutseharidus.ee/euroskills2021.

Võistlejate tutvustusi ja võistluse kajastamist saad jälgida Kutsehariduse facebooki lehel.

Võistluste ametlik leht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles