EKA dekaanidena alustavad Ruth-Helene Melioranski ja Hilkka Hiiop

PM Haridusportaal
Copy
Ruth-Helene Melioranski
Ruth-Helene Melioranski Foto: Heino Käos

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) uute dekaanidena alustavad 2021/2022 akadeemilisel aastal Ruth-Helene Melioranski ja Hilkka Hiiop.

Kunstikultuuri teaduskoda asub juhtima professor Hilkka Hiiop, kes on alates 2017. aastast Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja konserveerimise osakonna professor. 2017. aastani oli ta tegev nii Eesti Kunstiakadeemias kui ka Eesti Kunstimuuseumis konserveerimisspetsialistina. 2012. aastal kaitses Hiiop Eesti Teadusagentuuri esimese preemia pälvinud doktoritöö kaasaegse kunsti säilitamise teemal.

Erialast tööd on Hiiop teinud Berliini Gemäldegaleries, praktiseerinud Amsterdami konserveerimisstuudiotes ning töötanud Roomas seinamaalingute konservaatorina. Olulisemate erialaste rahvusvaheliste tööde hulka kuuluvad keiser Nero palee Domus Aurea maalingute konserveerimine, varakeskaegsete maalingute konserveerimine Santa Maria Antiqua kirikus Forum Romanumil (6.–9. sajand), San Pietro kiriku keskaegsete maalingute konserveerimine.

Eestis on Hiiop nii konservaatori kui uurijana tegelenud keskaegsest kunstist kaasaegseni – seinamaalingutest moodsate installatsioonideni. Ta on juhtinud konserveerimise ning tehniliste uuringute projekte ja kureerinud temaatilisi näitusi, näiteks «Simson ja Deliila. Itaalia maali lugu», «Bosch ja Bruegel. Ühe maali neli jälge», «Maikrahvi uued rõivad», «Rode altar lähivaates», «Christian Ackermann - Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas» ning publitseerinud arvukalt erialaseid artikleid ja koostanud raamatuid. Tema tegevusvaldkonda kuulub ka eriala edendavate digitaliseerimisprojektide kureerimine, nt andmebaas «Eesti kirikud», graafilise dokumentatsiooni digitaalsüsteem Eesti Kunstimuuseumis, lisaks arendanud erinevaid erialaseid teadusveebide lahendusi, näiteks ekm.rode.ee ja ackermann.ee.

Erialase tegevuse eest on ta pälvinud olulisi auhindu, sealhulgas Europa Nostra preemia, projekti «Rode altar lähivaates» eest.

Disainiteaduskonna uue juhina alustab Ruth-Helene Melioranski, kes on üle 20 aasta maailma vaadelnud ja analüüsinud professionaalse disaineri positsioonilt. Tegutsedes nii strateegilise ja teenusedisaini praktiku kui ka teadurina, pakuvad talle eriliselt huvi projektid, kus tuleb mõista kompleksseid ja keerulisi probleeme ning neile inimestele tähenduslikke lahendusi arendada.

Melioranski on Eesti Kunstiakadeemia disainiuurija, kel on disaini taust ning paljud tema projektid uurivad, kuidas disain suudab lahendada ühiskondlikke väljakutseid. Erialases praktikas juhib ta strateegilisi teenindus- ja ühisdisainiprojekte, mille eesmärk on aidata partneritel tajuda oma tulevikuvõimalusi ning koostada võimalikke stsenaariume. Melioranski töötab ka Tallinna Tehnikaülikoolis (TalTech), arendades välja disaini ja tehnoloogia tulevikku.

Melioranski on uurinud disainipoliitikat ja disaini tugiprogramme alates 2005. aastast, samal ajal ta juhtis Eesti disainimaastiku uurimistööd Põhjamaade ja Balti riikide loominguliste tööstusharude innovatsiooniplatvormi partnerina. Ta oli Eesti Disainikeskuse asutajaliige ja Eesti disainiaasta juht. Ta on osalenud rahvusvahelistes koostööprogrammides, nagu Euroopa disainikoolituse inkubaator ja Sharing Experience Europe (SEE) platvorm, mis teeb koostööd valitsusega, et integreerida disaini innovatsioonipoliitikasse ning -programmidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles