Üle tuhande Ida-Virumaa haridusasutuse töötaja keeleoskus on puudulik

BNS
Copy
Kolme aasta pärast peavad kõik õpetajad oskama hästi eesti keelt.
Kolme aasta pärast peavad kõik õpetajad oskama hästi eesti keelt. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kuigi eesti keele oskus on Ida-Virumaa haridusasutustes aastatega paranenud, ei valda eesti keelt nõutud tasemel üle tuhande haridusasutuse töötaja.

«Ida-Virumaa haridusasutustes on ikka paranemise märke näha, noored ja uued töötajad enamasti oskavad eesti keelt paremini,» rääkis keeleameti järelevalveosakonna juhataja Merle Loodus-Adamson BNS-ile.

Tema sõnul ei valda Ida-Virumaa lasteaedades ja koolides eesti keelt nõutud tasemel 1125 pedagoogi ja haridusasutuse töötajat.

Ainuüksi eelmisel nädalal tehti Narva lasteaias Päikene ettekirjutus sooritada eesti keele eksam kolmele uuele töötajale ning järelkontrolliaktiga pikendati üheksa töötaja varasema ettekirjutuse tähtaega. Sunniraha rakendati üheksa kontrollitava suhtes. Kõigile kontrollituile tehti sunniraha hoiatus. Neli lasteaiatöötajat olid ettekirjutuse täitnud, ühega oli tööleping lõpetatud – need viis menetlust keeleamet lõpetas.

Narva lasteaias Punamütsike toimus järelkontroll dokumentide põhjal. Tööandja esitatud andmete ja HARNO eksamiteabe põhjal pikendati viie töötaja ettekirjutuse tähtaega ja tehti sunniraha hoiatus. Nelja töötaja suhtes rakendati sunniraha.

Kiviõli lasteaias Kannike tehti ettekirjutus sooritada eesti keele eksam kahele uuele töötajale. Järelkontrolli käigus pikendati ettekirjutuse tähtaega ja tehti sunniraha hoiatus kahele töötajale.

«Ida-Viru lasteaedades on tehtud ettekirjutus aastatel 2016-2018, tänaseks on ettekirjutused täitmata, mistõttu keeleametnikud otsustasid rakendad sunniraha,» rääkis Loodus-Adamson.

Väikseim sunniraha summa on 10 eurot ja suurim 80 eurot. Suures osas jäävad rakendatud sunnirahad vahemikku 20-40 eurot. Sunniraha määramisel on oluline, kas kontrollitav on proovinud eksamit sooritada, kas ta on käinud keelekursustel ning kas tema keeleoskus on paranenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles