Uuring: Üliõpilased töötavad õpingute kõrvalt üha enam

PM Haridusportaal
Copy
Tartu tervishoiu kõrgkool
Tartu tervishoiu kõrgkool Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eurostudent VII rahvusvahelises uuringus osales 25 riiki ja selle lõpparuandest  selgus, et suuremas osas neist riikides töötavad tudengid õpingute kõrvalt ning töötavate üliõpilaste osakaal on pidevalt kasvanud.

Keskmiselt käib palgatööl ligi 80 protsenti Eurostudenti riikide tudengitest; umbes 60 protsenti töötab loenguperioodil ja 18 protsenti töötab ainult loenguvabal perioodil. Kõige rohkem töötavad üliõpilased Islandil, Tšehhis, Rumeenias ja Türgis, kus töötab üle 90 protsendi üliõpilastest, samas Luksemburgis, Gruusias ja Portugalis töötab 60 protsenti tudengitest. Eesti asetub selles uuringus töötavate tudengite osakaalu poolest Soome järel seitsmendaks. Eestis on kas täis- või osaajaga töötavaid tudengeid üle 80 protsendi ja neid tudengeid, kes õpingute ajal töötama ei pea 17 protsenti.

Õpingute kõrvalt töötamine on tavalisem nende tudengite seas, kes on keskmisest vanemad, õpivad magistriõppes, ei saa riiklikku rahalist toetust ja kelle vanematel ei ole kõrgharidust. Enamikus EUROSTUDENTi riikides on töötavate õpilaste osakaal pidevalt kasvanud.

Töötamine ei ole Euroopa kõrgharidusruumis alati tudengite valik. 68 protsenti üliõpilastest töötab, et katta oma elamiskulud; pooled tudengitest käivad tööl, sest nad ei saaks endale muidu õppimist lubada. Enamasti kaldub see nii olema nende üliõpilaste puhul, kelle vanematel pole kõrgharidust. Palgatööst saadav tulu mängib üliõpilaste eelarves olulist rolli, moodustades keskmiselt peaaegu kaks kolmandikku loenguperioodil töötavate tudengite sissetulekust. „See on oluline leid, mis ilmestab asjaolu, et need üliõpilased vajavad paindlikkust, et õpingute kõrvalt töötades edukalt haridusteed jätkata - see on miski, mida peaksid arvesse võtma nii poliitikakujundajad kui kõrgkoolid,“ juhib tähelepanu projekti koordinaator Kristina Hauschildt.

Rohkem kui poolte Eesti, Soome, Norra, Malta, Taani, Ungari ja Saksamaa üliõpilaste töö on õpingutega seotud. Kaks kolmandikku Leedu, Eesti, Prantsusmaa ja Rumeenia tudengeist teeb palgatööd tööturul kogemuse saamiseks. Eestis, Maltal ja Rumeenias on töötavate üliõpilaste keskmine sissetulek võrreldes teiste EUROSTUDENTi riikidega kõrgem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles