Eesti keele arengukava jõuab peagi valitsusele kinnitamiseks (1)

BNS
Copy
Toomas Kiho
Toomas Kiho Foto: Kristjan Teedema

Eesti keele arengukava on läbinud arutelu riigikogus ning on jõudmas kinnitamiseks valitsusse.

Arengukavaga seatakse Eesti keelevaldkonna sihid ja suunad aastani 2035. Arengukava on valminud ministeeriumi ja Eesti keelenõukogu koostöös ning selle valmimisele on kaasa aidanud paljud keelevaldkonnaga seotud asutused ning eksperdid. Eesti keele, keeleteaduse ja keeletehnoloogia arendamise kõrval sõnastatakse arengukavas ka eesti keele kui teise keele ja võõrkeelte õppe, hindamise ja oskusega seotud prioriteedid ja eesmärgid.

Riigikogu tegi 22. oktoobril 2019. aastal valitsusele ettepaneku koostada eesti keele valdkondlik arengukava aastateks 2021–2035, et tugevdada eesti keele elujõudu, arengut ja õpet.

Valitsus kinnitas arengukava koostamise ettepaneku mullu 16. aprillil ning selles antakse ülevaade arengukava koostamise vajadusest, keelevaldkonna praegusest olukorrast, poliitikasuundadest ja tegevustest ning sihtidest, mis soovitakse saavutada aastaks 2035.

Arengukava eelnõu üks lähtealuseid on 2017. aastal läbiviidud keeleseisundi uuring, mis osutab, et eesti keele kaitsmise kõrval tuleb pöörata rohkem tähelepanu selle kasutamisvõimaluste avardamisele ning kohaneda ühiskonna pidevalt muutuva keelenõudlusega.

Keelevaldkonna arengukava koostamine on toimunud koostöös Eesti keelenõukoguga, kuhu kuuluvad keelevaldkonna olulisemate organisatsioonide esindajad. Eesti keelenõukogu uue koosseisu kinnitas valitsus 31.oktoober 2019.

9. juulist 7. augustini oli keelevaldkonna arengukava ametlikul kooskõlastamisel ja avalikul konsultatsioonil valitsuse eelnõude Infosüsteemis. Eelnõu kooskõlastamisel saatsid oma arvamused ja ettepanekud 15 organisatsiooni. Tagasiside oli põhjalik ja valdavalt positiivne ning arengukavas seatud strateegilisi eesmärke ja tegevussuundi toetav.

Ettepanekute põhjal keelekava täiendati ning tehtud täiendusi ja muudatusi arutati nii arengukava juhtkomisjonis kui Eesti keelenõukogus.

2. oktoobril esitas haridus- ja teadusminister partnerite ning huvipoolte ettepanekute põhjal täiendatud Eesti keelevaldkonna arengukava eelnõu valitsusele menetlemiseks.

Keelvaldkonna arengukava koostamist juhib 1. novembrist 2019. aastast projektijuht Toomas Kiho. Strateegiliste dokumentide koostamise eest keelevaldkonnas vastutab keeleosakonna juhataja Andero Adamson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles