Muudatused jõustusid: haridusministeeriumi struktuuris väheneb juhtimistasandite arv

PM Haridusportaal
Copy
Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Kristi Vinter-Nemvalts
Haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Kristi Vinter-Nemvalts Foto: Mihkel Maripuu

Kolmapäeval jõustus haridus- ja teadusministeeriumi uus põhimäärus, mille järgi väheneb ministeeriumi juhtimistasandite arv ning senise nelja valdkonna asemel jaotuvad ministeeriumi põhitegevused kolme valdkonna vahel.

Uue põhimääruse järgi jaotuvad ministeeriumi tegevused üldharidus- ja noortepoliitika valdkonna ning teadus-, innovatsiooni-, kõrg- ja kutsehariduspoliitika valdkonna vahel, edastas ministeerium. Mõlema sisuvaldkonna tegevusi hakkab toetama haldusvaldkond. Kantsleri vastutusvaldkonnaks saavad lisaks keelepoliitika, strateegiline planeerimine ja kommunikatsioon, õiguspoliitika ja personaliteemad.

Senise 19 osakonna asemel tekib 12 osakonda. Asejuhatajate ja büroojuhtide ametikohad kaovad ja nende asemel hakkavad osakondades osakonnajuhatajate kõrval konkreetsete teemade eest vastutama valdkonnajuhid.

Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul oli muutus vajalik, et kujundada ministeeriumis uus töökultuur, mille keskmeks on hariduselu kõik pooled. «Eesmärk on lühendada juhtimisahelat ning piirata ebavajalikku bürokraatiat,» selgitas ta. «Soovime, et ministeeriumi juhtimine oleks koostöine, tõhus ja läbipaistev.»

Ministeeriumi kantsleri Kristi Vinter-Nemvaltsi sõnul kujundatakse osakondade ülesanded senise killustatud jaotuse asemel sisuvaldkondade järgi, pidades silmas sihtgrupi suurust ja sihtgrupile suunatud tegevusi. «Liidame omavahel lähedalt seotud sisuosakonnad, et otsustusprotsessid muutuksid ühtlasemaks, koostöisemaks ja kiiremaks,» ütles kantsler.

Kuna kolmest asekantslerist kahe vastutusvaldkond muutub oluliselt, siis on kantsleri sõnul kavas nendele ametikohtadele kuulutada lähiajal välja konkursid – täita on vaja üldharidus- ja noortepoliitika valdkonna asekantsleri ametikoht ning teadus-, innovatsiooni-, kõrg- ja kutsehariduspoliitika valdkonna asekantsleri ametikoht. Haldusvaldkonna asekantsler Pärt-Eo Rannap jätkab oma ametis.

Vinter-Nemvaltsi sõnul on struktuurimuutuse tõttu koondatud viis inimest, kaks valisid pakkumiste asemel uued väljakutsed ning kolm lahkub omal soovil. Paljudel muutub ametikoha nimetus ja vähemal või rohkemal määral ka töö sisu. «Struktuuri muutmise eesmärk on eelkõige korrastada ministeeriumi sisutegevusi, muutuda sisemiselt koostöisemaks ning olla parem ja avatum koostööpartner oma sihtrühmade jaoks,» ütles kantsler.

Valitsus kiitis haridus- ja teadusministeeriumi uue, organisatsiooni struktuuri muutva põhimääruse heaks 12. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles