Tehnikaülikool avas ligi 6 miljonit eurot maksnud uue õppehoone

BNS
Copy
TalTechi uus hoone
TalTechi uus hoone Foto: Karl-Kristjan Nigesen

Tallinna Tehnikaülikool (TalTech) avas kolmapäeval pidulikult oma uue õppe- ja teadushoone Ehituse Mäemaja, hoone maksumuseks ilma käibemaksuta kujunes 5,78 miljonit eurot, ehitas Nordecon AS.

Ehituse Mäemaja on liginullenergiahooneks osaliselt ümber ja osaliselt uuesti ehitatud majana täna TalTechi teatel ülikooli kõige energiatõhusam ja parima sisekliimaga õppe- ja teadushoone.

Hoone asub aadressil Mäepealse 3, selle üldpind ulatub 3500 ruutmetrini ning hoone energiatõhususarv 99 kilovatt-tunnini ruutmeetri kohta. Arhitektuurilahenduse koostasid QP Arhitektid.

"Ehituse Mäemaja avamine on ülikooli jaoks oluline samm kliimaneutraalsuse poole," märkis ülikooli rektor Tiit Land. "Tegemist on ülikooli esimese täielikult liginullenergiahooneks ehitatud õppe- ja teadushoonega, kus ühest küljest on tudengitel võimalik saada tipptasemel inseneriharidust, teisest küljest teadlastel võimalik teha teaduskatseid ning edasi arendada kogu maailmas üha olulisemaks muutuvaid energiatõhususe lahendusi."

Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktori professor Jarek Kurnitski sõnul said teadlased Ehituse Mäemaja ehitamisel rakendada seniseid teadmisi ja kogemusi sisekliima, energiatõhususe ja puitehituse valdkonnas. "Rääkimata uutest lahendustest, mis on tuleviku liginullenergiahoonete ehitamisel olulise väärtusega," lisas ta.

Kurnitski selgitas, et maja toodab kogu katusepinnaga päikeseenergiat ja süsinikujalajälje vähendamiseks on kasutatud rohkelt nii kandvaid kui mittekandvaid puitkonstruktsioone. Energiatõhususse ja sisekliimasse annavad olulise panuse ka tipptasemel õhustussüsteemid.

Ehituse Mäemajas said endale uue kodu unikaalne ja suuremõõtmeline ehituse katsehall, ehituskonstruktsioonide labor, teede ja liikluse labor, ehitusfüüsika ja sisekliima labor, veetehnika labor, kivilõikamise töökoda, geotehnika õppelabor ning üldkasutatavad õppeklassid.

Lisaks allkirjastasid Nordecon ja TalTech Ehituse Mäemaja avamisel ka nelja-aastase koostöölepingu 100 000-eurose toetusega ehitusinseneride koolitamiseks ja selleks vajalike seadmete ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles