Koroonaajastu kärbib välistudengite ridu

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Välistudengid Tartu ülikooli peahoone ees.
Välistudengid Tartu ülikooli peahoone ees. Foto: Margus Ansu

Ülikoolid kaotavad koroonakriisi tõttu kümneid ja kümneid välistudengeid, kes ei pääse piirangute tõttu reisima või ütlevad pandeemiahirmus õppekohast lahti. Oma osa on ka karmimatel vastuvõtureeglitel.

Tallinna Tehnikaülikooli peaks praeguse seisuga õppima asuma 330 välistudengit enam kui poolesajast riigist. Veel eelmisel nädalal oli potentsiaalseid tudengeid paarkümmend inimest rohkem. Ülikooli kommunikatsioonijuhi Epp Joala sõnul on paljud just koroona tõttu õppekoha pakkumise tühistanud. Joala sõnul sai ülikool enne pandeemiat rohkem avaldusi ning kohale jõudis ka suurem osa välistudengeid. „Paraku on koroonapiirangute tõttu paljudel takistusi viisa taotlemise ja reisimisega,“ tõdes Joala. Välistudengite arvu vähenemise taga on Joala sõnul seegi, et ülikool tõstis sissesaamise latti ja rakendab GRE teste, mis on sõela tihedamaks muutnud.

Tallinna Ülikooli tõi tänavune vastuvõtt 298 rahvusvahelist üliõpilast. Võrdluseks: eelmisel aastal oli vastuvõetute arv 193. „Ehkki sel aastal on seis parem, siis viiruskriisile eelneva ajaga ei saa olukorda siiski võrrelda,“ tõdes TLÜ kommunikatsioonijuht Rein Olesk. Ta tõi näiteks, et 2019. aastal immatrikuleeriti Tallinna Ülikoolis 360 välistudengit. Täpsemalt selgub TLÜ uute välistudengite arv septembri keskpaigaks. „Kahtlemata on aga viiruskriisi tõttu reisimine tavapärasest keerulisem, eriti kolmandatest riikidest pärit tudengite jaoks, kuid praegu paistab, et enamik jõuavad siiski õigeaegselt kohale, et Tallinna Ülikoolis õpinguid alustada,“ rääkis Olesk.

Tartu Ülikooli (TÜ) on tänavu vastu võetud 601 välisõpilast, kellest osa võib veel ümber mõelda. Selline tulemus on võrreldav eelmise aastaga, mil võeti vastu 559 teistest riikidest pärit tudengit. TÜ rahvusvahelise õpirände keskuse juhataja Ülle Tensingi sõnul ei ole Tartu Ülikooli tasemeõppesse vastuvõetute arvudes seni veel Covid-19 negatiivset mõju näha. „Kui palju mõjutab Covid-19 uute välisüliõpilaste Eestisse jõudmist, selgub sügisel,“ sõnas ta.

Lisaks alustavad ülikoolis õpinguid väliskülalisüliõpilased, keda oli mullu vaid 164, tänavu jõudis nende arv 308 tudengini, mis on peaaegu sama, mis enne pandeemiat. Mullust väikest arvu mõjutaski Tensingi sõnul esimese koroonasügise segadus, sest enne pandeemiat alustas Tartu Ülikoolis õpinguid keskmiselt 350 väliskülalisüliõpilast aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles