Tehnikaülikool aitab otsida teaduspõhist teed rohelinnani

PM Haridusportaal
Copy
Kõige rohkem stipendiume läks Tallinna Tehnikaülikooli.
Kõige rohkem stipendiume läks Tallinna Tehnikaülikooli. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) teadlased peavad teisipäeval Tallinna linnavõimuga mõttetalguid, kuidas hoonete energiatõhususe, liikuvuse, keskkonnahoiu ja ringmajanduse läbi teaduspõhiselt Eesti pealinna oluliselt rohelisemaks muuta.

Osalemas on oma valdkonna eksperdid, teiste seas energiatõhususe ekspert Jarek Kurnitski, TalTechi rektor Tiit Land, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, TalTechi teadusprorektor Maarja Kruusmaa, TalTechi ettevõtlusprorektor Sven Illing, MTÜ Elava Tänava initsiaator Madle Lippus, maastikuarhitekt Kristi Grišakov ja paljud teised.

„Innovatsiooni käivitamiseks peame olema valikutega ajast ees, sest meie tänased otsused omavad mõju alles viie ja rohkema aasta pärast. Selleks oleme ühendanud jõud Tallinna linnaga ning otsime koostöös lahendusi, kus on võimalik leida teadusele väljundeid läbi uute tehnoloogiate rakendamise erinevates elusfäärides. Näiteks hoonete energiatõhususes, liikuvuses, keskkonnahoius ja ringmajanduses,“ rääkis Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land.

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on Tallinnale oluline teadmispõhiste otsuste langetamine linna planeerimises ja erinevate valdkondade arendamises. „Selleks, et toetada Tallinna pidevat muutumist jätkusuutlikuks linnaks, mis tõmbab talente oma elu- ja töökeskkonnaga, on tähtis teha tihedat koostööd ülikooliga. Just Tallinnas asub Eesti ainuke tehnikaülikool ning seda võimalust tuleb mitmekesisemalt linna arengusse integreerida,“ ütles Kõlvart.

Linnapea lisas, et koostöös tehnikaülikooliga alustati möödunud aastal isejuhtivate sõidukite katsetamist Kadrioru pargis ja TalTechi linnakus, töötatakse välja hoonete energiatõhususe ja sisekliima mõõtmise platvormi, linnaruumi rohetaristu 3D modelleerimise platvormi ja nõudepõhise liikuvuse arendamise võimalusi.

Mõttetalgud avavad kell 12 Tallinna Tehnikaülikooli rektor Tiit Land, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ning inspiratsioonikõnega esineb Euroopa rohelisest pealinnast Milla Bruneau, kes jagab Soome kogemusi, kuidas saada roheliseks linnaks, mida selleks teha ja milline on konkurentsivõimeline tuleviku linn.

Ühisel arutelul osalevad oma valdkonna eksperdid tehnikaülikoolist ja linnavalitsusest. Tulevikus tehakse lahenduste rakendamisel tihedat koostööd nii valitsuse kui ettevõtjatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles