Rahvusvaheline ülikoolide edetabel paigutas Tartu Ülikooli keskmiste hulka

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Tartu ülikool
Tartu ülikool Foto: Sille Annuk

Shanghai rahvusvaheline ülikoolide edetabel 2021 Academic Ranking of World Universities asetab Tartu Ülikooli tuhande maailma ülikooli seas keskmiste hulka. Saja parima ülikooli sekka mahtus aga naaberriigi Soome Helsingi ülikool.

Helsingi ülikooli koht on tabelis viimase nelja aastaga langenud, kirjutab Helsingin Sanomat. «Tippteadust on väga raske teha kahanevate ressurssidega,» tõdes ülikooli aserektor Paula Eerola ajalehele. Siiski on Helsingi ülikool endiselt ainus Soome ülikool, mis on Shanghai edetabelis saja maailma parima ülikooli seas, asudes seal 82. kohal. «Kuigi tulemus on hea ja oleme saja parima seas on langustrend murettekitav,» lisas Eerola.

Tartu ülikool on ainsa Eesti ülikoolina pühapäeval avaldatud tabelis jagamas kohti 401-500. Võrreldes kahe aasta taguse ajaga on ülikool tabelis tahapoole jäänud, siis oldi kohal 301- 400. Parima hinnangu sai Tartu ülikool loodusteadustes ja kliinilises meditsiini valdkonnas, kus ülikooli reiting on maailma 150 parima seas.

Tartu ülikooli avalike suhete peaspetsialist Kaja Karo ütles kommentaariks, et ülikool ei jälgi pingsalt enamike edetabelite tulemusi, sest neid koostatakse maailmas õige mitmeid ja kriteeriumid valib iga tabeli koostaja ise. Karo lisas, et paari mainekama edetabeli (Times Higher Education World University Rankings ja QS World University Rankings) tulemused aitavad ülikoolil küll ennast positsioneerida teiste ülikoolidega võrreldes, kuid ka need ei ole ülikoolile prioriteete valides lähtekohtadeks.

Shanghai tabelis on ülikoolide järjestuse aluseks nobeli preemiaid võitnud vilistlased ja töötajad, teadusväljannetes avaldatud publikatsioonid, ülikooli teadlaste tsiteerimine teadusväljaannetes teiste teadlaste töödes ning üliõpilaste akadeemilised tulemused. Kõrgeima punktisumma saanud asutusele määratakse igas kategoorias 100 punkti ja teiste ülikoolide tulemus arvutatakse protsendina tipptulemusest.

Edetabeli tipus on Harvardi ja Stanfordi ülikoolid USA-s ja Cambridge ülikool Suurbritannias. Venemaalt edastavad Tartu Ülikooli Moskva riiklik ülikool, mis on 97. kohal ja Peterburi riiklik ülikool, mis positsioneerus 301-400 kohale.

Balti riikidest on tabelis veel Leedu kahe ülikooliga, milleks on 710-800 kohal olev Vilniuse ülikool ja 901-1000 kohal olev Vilniuse Gediminase tehnikaülikool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles