Viljandi kultuuriakadeemia taotleb riigilt regionaalsete kolledžite toetuse jätkumist

BNS
Copy
Viljandi kultuuriakadeemia vajab tegutsemiseks lisaraha
Viljandi kultuuriakadeemia vajab tegutsemiseks lisaraha Foto: Marko Saarm

Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia taotleb riigilt 500 000 eurot  regionaalse kolledži toetuse jätkumiseks.

Regionaalsetele kolledžitele eraldati käesoleva aasta riigieelarvest kokku 1,2 miljonit eurot, mis jagunes võrdselt kuue kolledži vahel. See toetus oli Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia regionaalset rolli ja olulisust Eesti kultuuri-, haridus- ja ettevõtlusmaastikul silmas pidades erakordselt oluline ja võimaldas mitmeid hädavajalikke arendusi ellu viia, mille kaudu enda missiooni täita ja ühiskonda teenida.

Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia 15 õppekaval õpib 672 üliõpilast, mis moodustab 5,2 protsenti kogu Tartu Ülikoolist. Kultuuriakadeemias töötab umbes sada inimest, mis teeb neist Viljandi linnas ja maakonnas arvestatavad tööandjad. Lisaks satub kultuuriakadeemiasse aasta jooksul ligi 300 käsunduslepinguga õppejõudu, kes kohtuvad nii tudengite kui paljudel juhtudel ka linnaelanikega.

2020. aastal eraldatud regionaalse kõrghariduse toetus andis Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiale võimaluse korrastada juhtimisstruktuuri ning arendada fookusteemasid. Loovettevõtluses on sügisel käivitumas ainulaadse kontseptsiooniga „Loovettevõtja baaskursus“ ning arendame koos Viljandi linnaga edasi loovettevõtluse kiirendiprogrammi, millest väljuvad piirkonda reaalselt tegutsevad ettevõtted. Kultuuripärandi raames luuakse koostöös Eesti pärimusmuusika keskusega digitaalse pärimusmuusika õppevara koolidele ning alustatakse Eesti pärimuspillide sampling-projektiga. Kogukonna- ja kultuurikorraldus läbib põhjalikku uuenduskuuri ning teadvustame senisest veel põhjalikumalt oma vastutust ja rolli regionaalsete kogukondade ja kultuuritegevuste juures. Sügisel 2021 avame kaks mikrokraadiprogrammi – „Loovettevõtja“ ja „Muusikaprodutsent“. Eelnimetatud tegevused said alguse ja teostuse just eelkõige tänu regionaalse kõrghariduse toetusele.

"Lisaks on oluline säilitada käsunduslepinguga palgatavate õppejõudude motivatsiooni Viljandis õpetada. Meie asukoht eeldab käsunduslepinguga õppejõult mitmetunnist sõitu ning sageli ka ööbimist. See teeb meie käsundustasud keskmiselt kõrgemaks, kuid konkurentsivõime säilitamiseks ning väärtuslike ekspertide kaasamiseks peame olema valmis maksma ka konkurentsivõimelist töötasu. Regionaalse kõrghariduse toetusel on selles väga oluline roll," toob Viljandi kultuuriakadeemia direktor Juko-Mart Kõlar taotluses välja.

Tartu Ülikool palub riigil leida ka järgmisel eelarveaastal vahendeid regionaalse kõrghariduse toetamiseks ning regionaalsete kolledžite proportsiooni arvesse võttes tõsta Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia toetus 500 000 euroni, mis annab võimaluse arendustegevustega jätkata ning tugevdada veelgi Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia positsiooni Eesti jaoks unikaalsete ning oluliste fookusteemade juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles