Euroopa loodab võimalikult normaalset kooliaastat

PM Haridusportaal
Copy
Euroopa on seda meelt, et uuel kooliaastal tuleks terved klassid koju saata või koguni terve kool sulgeda vaid äärmisel juhul. Foto on illustratiivne.
Euroopa on seda meelt, et uuel kooliaastal tuleks terved klassid koju saata või koguni terve kool sulgeda vaid äärmisel juhul. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Ühendkungingriigis algab kool septembri alguses ja saareriik loodab, et see kooliaasta tuleb alates pandeemia algusest üks normaalsemaid, kuid päris ilma viirusele tähelepanu pööramata siiski ei saa, kirjutab BBC. Sarnase ootusega lähevad sügisele vastu ka mitmed teised Euroopa riigid.

Rangeimad piirangud on Šotimaal

Hoolimata piirangute leevenemisest jäävad ettevaatusabinõudena esimesel kuuel koolinädalal kehtima mitmed meetmed:

Töötajaid ja õpilasi julgustatakse tegema kaks korda nädalas kiirteste ja alustada soovitatakse nädal enne kooli algust.

Koolis kantakse maske kõikides ruumides.

Töötajatel palutakse kooli territooriumil hoida üksteisest ja õpilastest vähemalt ühemeetrist vahet.

Šoti valitsus vaatab eeltoodud nõuded üle ja muudab neid vajadusel septembri lõpus.

Õpilased, kelle covidi test osutub positiivseks, peavad jääma nagu varem kümneks päevaks karantiini.

Kõik 5–17-aastased kooliõpilased, kes on tuvastatud nakatunu lähikontaktsena, peavad jääma isolatsiooni, kuni nad saavad teha PCR-testi negatiivse tulemuse. Alla viieaastased testi tegema ei pea, neile on see soovituslik.

Definitsiooni, kes on lähikontaktne, on kavas täpsustada.

Inglismaal testivad vanemad õpilased kaks korda nädalas

Senine „mullidesüsteem“, kus lapsed puutusid kokku vaid oma kindlate rühmakaaslastega, on lõppenud ja seetõttu on vaja jälgida, et lapsed ei seguneks tundide lõpus või lõunapausi ajal.

Näo katmist kooli töötajatelt ja õpilastelt enam ei eeldata, kuid neid soovitatakse kasutada rahvarohketes kohtades, näiteks koolibussides.

Alla 18 -aastase õpilasega, kelle Covidi test on positiivne, võtab NHS Test and Trace ühendust ja suunab ta isolatsiooni. Lapsel - või tema vanematel - palutakse esitada teavet lähikontaktide kohta koolis ja mujal, kui need on teada.

Alla 18-aastastel, kes osutuvad lähikontaktseteks, palutakse teha PCR-test. Kui test ei ole positiivne, ei ole isolatsioon vajalik.

Keskkooli õpilastel ja töötajatel palutakse jätkata enese testimist kaks korda nädalas, alustades nädal enne kooliaja algust. See nõue vaadatakse läbi septembri lõpus.

Walesis loobutakse maskidest

Koolidele on öeldud, et alates sügissemestri algusest ei pea klassis maske kandma.

Alla 18-aastased (ja kõik täielikult vaktsineeritud täiskasvanud) ei pea enam isoleeruma, kui nad on olnud lähikontaktis positiivse testitulemuse saanuga. Selle asemel soovitatakse teha PCR -test teisel ja kaheksandal päeval pärast lähikontakti.

Põhja-Iirimaa veel kaalub

Pole veel teada, millised on korraldused, kui õpilased suvepuhkuselt naasevad.

Valitsus on põhimõtteliselt otsustanud „mullidesüsteemist“ ja koolis maskide kasutamise nõudest loobuda, ent need otsused on veel ametlikult tegemata.

Samuti ei ole otsustatud, kuidas toimida nakatunuga lähikontaktiks olnud õpilastega, kas suunata nad isolatsiooni või mitte.

Kuidas saavad õpilased kaotatud aega tagasi teha?

Pandeemia tõttu on UK õpilased kaotanud umbes kolmandiku õppeajast.

Valitsus lubas eraldada 1,4 miljardit naela, et aidata Inglismaa kooliõpilastel kaotatut tagasi teha.

Koolijuhid on valitsuse suhtes kriitilised, sest see tähendab vaid 50 naela õpilase kohta.

Kas eksamid 2022. aastal toimuvad?

Eksamid Ühendkuningriigis tõenäoliselt naasevad, kuid tõenäoliselt muutub eksamite korralduses see, et õpilased saavad eksami sisu kohta rohkem eelteavet. Sellega tahetakse tagada, et keegi ei satuks covidi tõttu ebasoodsasse olukorda. Samuti lubatakse „oluliselt vähem töid“ ja viimase kahe aasta segadusega arvestamist.

Alliks: BBC  

Taani kasutab distantsõpet vaid suurte nakkuskollete puhul

Kuna Taani valitsuselt tuli soovitus 12-15-aastaseid vaktsineerida alles juuni teises pooles, siis pole selles vanusegrupis veel täisvaktsineerituid eriti palju. Esimese süsti on saanud 35% sellest vanusegrupist ning veel 10% on aja kirja pannud. Tervishoiuministeeriumi lootus on, et vaktsineerimise populaarsus tõuseb, sest see vähendaks testimise vajadust, tervete klasside karantiini jäämist ning ressursside kulutamist nakatumisteekondade kindlakstegemiseks.

Taanis on plaanis klasse ja koole sulgeda vaid juhul, kui koolis on nakatunuid rohkem kui 30-40, tegemist on superlevitamisega või kui esile peaks kerkima mõni uus ja ohtlikum haigustüvi.

Allikas: sst.dk  

Norras saab õpilane valida karantiini asemel testimise

Norras soovitakse teha kõik võimalik, et koolid lahti hoida. Samas ollakse paindlikud, kui õpilasel on lähedane pereliige riskigrupis, kui ta juba on pidanud palju puuduma või on haige – sellistel juhtudel pakutakse võimalusi ka veebipõhiseks õppeks.

Järgmisest nädalast on norra kooliõpilastel võimalik asendada karantiiniperiood testimisega. Kõik lähikontaktsed, kellel on pärast mõnda päeva kontaktist ette näidata negatiivne testitulemus, saavad tavapärast kooliskäimist jätkata. Koolides ja lasteaedades rakendatakse meilgi tuttavat valgusfoori süsteemi. Punases stsenaariumis soovitatakse alates põhikoolist kaaluda osalist veebipõhist õppetööd, hajutamine tagatakse näiteks kooli tulemise aegade muutmisega. Samuti soovitab haridusministeerium rakendada õuesõpet seal, kus võimalik.

Allikas: Udir.no  

Ka Rootsi loodab testimisele

Rootsi valitsus otsustas suvel eraldada koolidele 1,25 miljardit krooni, mida saaks kasutada pandeemia tagajärgede silumiseks. Muuhulgas võib raha kasutada töökeskkonna parandamiseks nii õpilastele kui õpetajatele, koolihoonete nakatumiskindlamaks tegemiseks ning ületundide kompenseerimiseks. Rootslaste prioriteet on eelkõige laste heaolu ning koolide sulgemist soovitaks iga hinna eest vältida.

Koolides rakendatakse vajaduspõhist testimist siis, kui keegi on haige. Profülaktikaks kasutatakse nn screeningut, kus koolijuhi soovil valitakse nt klass või muud suuremad grupid, kus kõiki testitakse (see on küll vabatahtlik).

Allikad: Regeringen ja Folkhalsomyndigheten 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles