Uus põhimäärus kaotab haridusministeeriumist ühe asekantsleri koha ja lubab kiiremat asjaajamist

Agnes Korv
, Haridusportaali toimetaja
Copy
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna sõnul vähendab uus põhimäärus kasutut bürokraatiat
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna sõnul vähendab uus põhimäärus kasutut bürokraatiat Foto: Pilt videost

Haridus- ja teadusministeeriumi uus põhimäärus peaks muutma ministeeriumi struktuuri vähem bürokraatlikuks, suurendama koostööd ja kiirendama otsustamist.

Haridus- ja teadusministri Liina Kersna sõnul on neljapäeval valitsuses heaks kiidetud muutus vajalik, et kujundada ministeeriumis uus töökultuur, mille keskmeks on hariduselu kõik osapooled. „Soovime haridusvaldkonda sisulisemalt arendada ning olla koostöine partner kõigile osapooltele,“ ütles Kersna. „Eesmärk on lühendada juhtimisahelat ning piirata ebavajalikku bürokraatiat.“

Ministri sõnul kujundatakse osakondade ülesanded sisuvaldkondade järgi, pidades silmas sihtgrupi suurust ja sihtgrupile suunatud tegevusi. Omavahel liidetakse lähedalt seotud sisuosakonnad. Eesmärgiks on ühtlasem, koostöisem ning kiirem otsustamine.

Uus põhimäärus näeb ette ministeeriumi struktuuri koondamist kolme suure valdkonna alla: üldharidus- ja noortepoliitika valdkond; teadus-, innovatsiooni-, kõrg- ja kutsehariduspoliitika valdkond ning haldusvaldkond. Kantsleri vastutusvaldkonnaks saavad lisaks keelepoliitika, strateegiline planeerimine ja kommunikatsioon, õiguspoliitika ja personalivaldkond.

Kolmest asekantslerist kahe vastutusvaldkond muutub oluliselt ja nendele ametikohtadele tulevad konkursid. Lähiajal kuulutatakse välja konkursid üldharidus- ja noortepoliitika valdkonna ning teadus-, innovatsiooni-, kõrg- ja kutsehariduspoliitika valdkonna asekantslerite leidmiseks.

Nii hakkab senise nelja asekantsleri asemel haridus- ja teadusministeeriumi valdkondi juhtima kolm asekantslerit. Senise 19 osakonna asemel tekib 12 osakonda. Asejuhatajate ja büroojuhtide ametikohad kaovad ja nende asemel hakkavad osakondades osakonnajuhatajate kõrval konkreetsete teemade eest vastutama valdkonnajuhid.

„Toome poliitika kujundamisega tegelevatele sisuosakondadele suurema ja vahetuma toe pakkumiseks osakondade juurde kommunikatsiooni-, analüüsi- ja rahvusvahelise koostöö spetsialistid, kaotades nii eraldisesivad osakonnad,“ selgitas Kersna.

Ministri sõnul koonduvad suurt vaadet omavad valdkonnajuhid nagu kommunikatsioonijuht, analüüsijuht, strateegilise planeerimise juht ja rahvusvaheliste suhete juht strateegilise planeerimise ja kommunikatsiooniosakonda, mis kuulub ministeeriumi kantsleri alluvusse.

Ministeeriumi põhimäärus on alusdokument ministeeriumi vastutusvaldkondade määratlemisel ja loob aluse ministeeriumi töö korraldamiseks.

Uus põhimäärus jõustub 1. septembril 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles