Järvamaa Kutsehariduskeskus - suur erialavalikutega kool Kesk-Eestis

Copy
Foto: Järvamaa kutsehariduskeskus

Kesk-Eestis asuv Järvamaa Kutsehariduskeskus on Eesti kõige laiema põllumajanduserialade valikuga kool, mille õppekohad asuvad kahes kohas – Paides ja Säreveres. Kool pakub võimalust omandada kutseharidust, kutsekeskharidust ning teha läbi täienduskoolitusi väga erinevatel erialadel oma ala professionaalide käe all.

„Meie trumbiks on väga tugevad õpetajad, suur erialade valik, erinevad õppevormid ning muidugi hea asukoht Eesti keskel,” ütleb kooli õppe- ja arendustöö üksuse juhataja Külli Marrandi. Ta lisab, et Järvamaa Kutsehariduskeskuses õpib hetkel üle 1200 õpilase, kellele lisandub enam kui 2000 täienduskoolituse õpilast.

Õppekavas on võimalik õppida väga laias valikus erinevaid ameteid alates IT- ja elektrivaldkonna, toitlustuse, sotsiaalvaldkonna, kaubanduse ja logistika erialadest kuni ehitusvaldkonna, transporditehnika ja põllumajanduse spetsiifiliste ametite ning veekäitlus- ja biogaasijaama operaatorini. Läbi aegade populaarsemad erialad on IT ja põllumajandusega seonduv, samuti on alati näiteks tugevam konkurss loomaarsti abilise ning pottsepa erialale.

Kui on soov pärast põhikooli lõpetamist omandada lisaks erialale ka keskharidus, saab kutsekeskhariduse valikus olevatest õppekavadest ülevaate siit. Soovides omandada eriala põhihariduse või keskhariduse baasil, tutvuge lühiülevaatega nendest õppekavadest. Samuti on Järvamaa Kutsehariduskeskuses pakkuda palju erialasid töökohapõhise õppena, ent võimalik on omandada täiskasvanute keskkooli üldharidus. Lisaks püüab kool leida lahendusi ka hariduslike erivajadustega õppijale, kellel ei ole õppima asumiseks vaja põhikooli tunnistust. Tänavu pakutavad erialad on puhastusteenindaja-abiline ja köögiabiline.

Foto: Järvamaa kutsehariduskeskus

Vastuvõtt kooli juba käib, kestes augusti keskpaigani.

Haridus annab tugeva seljataguse läbida edukalt nii kutseeksamid kui ka gümnaasiumi riigieksamid

Järvamaa Kutsehariduskeskus on tuntud oma kvaliteetse hariduse poolest ning näiteks põllumajanduseraladel on ettevõtete seas praktikantide soovijaid rohkemgi, kui koolil pakkuda. „Sageli leitakse töö juba enne kooli lõpetamist, aitame vajadusel leida praktikakohti ja tööandjad küsivad meilt lõpetajaid tööle, saates meile tööpakkumisi. Meie suur õppemajand võimaldab osa praktikast teha koolis – õppebaas on hästi arendatud ning siinsamas kohapeal on sisuliselt võimalik õppida kõike, mida töömaailma jaoks vaja on,” nendib Marrandi. Ta toob näiteks, et Järvamaa Kutsehariduskeskuses on esindatud kõik Eestis kasvatatavad lihaveised ning kõik Eesti tõugu hobused. Koolil on umbes 80 lüpsilehma, sama palju noorloomi, 33 lihaveist, kümmekond lammast ja 26 hobust, lisaks kümmekond rendihobust.

Kool on liitunud ka üle-eestilise Avatud talude kampaaniaga, mis sel aastal toimub 25. juulil. See tähendab, et huvilistel on võimalik tulla Särevere õppekohta, vaadata õppe- ja praktikavõimalusi, külastada lautasid, talli, töökodasid, õpilaskodu. Eriti populaarseks on osutunud kalamaja, kus kasvatatakse kalu. Mõisas on esindatud Paide õppekoha erialad.

Kui õpilane on aga unistanud töötamisest välismaal, siis Erasmus+ õpirände programmist osavõtmine võimaldab õpilasel sooritada osa õppekavajärgsest praktikast Euroopas oma erialale vastavas organisatsioonis. Tänu Erasmus+ akrediteerimisele on tulevikus võimalus saata õpilasi praktikat tegema sisuliselt üle maailma. Paljud õpilased on võimalust kasutanud ja ennast proovile pannud. Erasmus+ õpirändes saavad osaleda Järvamaa Kutsehariduskeskuse kutseõppe tasemeõppe õpilased, töökohapõhises õppes osalejad ja kutseõppeasutuse äsja lõpetanud. Igal aastal toimub koolis konkurss uue õppeaasta välispraktika kohtade täitmiseks.

Kooli lõpus sooritavad õpilased erialase kutseeksami mis enamasti sooritatakse edukalt ja kutsekeskhariduse õppekavade lõpetajatel on võimalus sooritada gümnaasiumi riigieksameid. Ka nende sooritajate arv on tõusuteel.

„Meie kooli tunnuslause on, et õppimine on südameasi. Soovime luua õpilastele nende vajadustele ja võimetele vastavaid kvaliteetseid, paindlikke ja mitmekesiste valikutega kutseõppevõimalusi, mis vastavad tööturu arenguvajadustele,” lisab Marrandi. „Olete oodatud!”

https://www.jkhk.ee

Copy
Tagasi üles